Türkiye tarihinin en kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesidir.

Bugün, düşünmeye çekinen, örgütlenmekten korkan, üretmeden asalak yaşamaya alıştırılmış, bütün iyi değerlerini yitirmiş; bilim, sanat ve aydınlığa düşman, ırkçı ve gerici bir toplumun ortaya çıkmasının nedeni 12 Eylül darbesidir.

Yetmişli yıllarda, dünyada ve ülkemizde yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm üretemeyenler, halkın gelişen muhalefetini bastırmak, örgütlenmesini engellemek için her yolu denediler. Aydınlara saldırdılar, gençleri katlettiler…

Sermayenin çıkarlarının önüne engel olabilecek her şeyi ortadan kaldırmak için her şeyi yaptılar. Ama gelişen toplumsal muhalefeti tamamen yok etmeyi başaramadılar.

Katliamlar düzenlediler, karaborsa yarattılar; yoksulluğu artırarak halkı canından bezdirdiler.

Sonradan pek çok yolsuzluğa da bulaşacak generaller,'Netekim Paşa'nın komutasında darbeyle yönetime el koydu. Faşizm, Türkiye'de, iyi olan ne varsa ona saldırırken, aynı saatlerde Amerika'da CIA merkezinden başkana 'Bizim çocuklar başardı!' diye bir not sunuluyordu!..

12 Eylül'de topluma büyük acılar yaşattılar:

650 bin kişi gözaltında alındı, işkenceden geçirildi.1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 210 bin dava açıldı. Bu davalarda 230 bin kişi yargılandı.517 idam cezası verildi. 50 kişinin cezası infaz edildi. Cezaevlerinde yapılan işkencelerden 299 kişi yaşamını yitirdi…

14 bin kişi yurttaşlıktan çıkartılırken, 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurt dışına gitmek zorunda kaldı.

23 bin 677 dernek kapatıldı. Siyasi partiler yasaklandı. Türk-İş dışındaki sendikaların faaliyeti yasaklandı, mal varlıklarına en konuldu. Sendikalaşma kaldırıldı, çalışanların kıdem tazminatı gibi kazanımları daraltıldı, ücretler ve sosyal haklar budandı, grev hakkı yasaklandı. 30 bin kişi işten atıldı.

Sinema filmleri yasaklandı, kitaplar yakıldı, gazeteler kapatıldı…

3 bin 854 üniversite öğretim görevlisi görevlerinden alındı

Okullara zorunlu din dersleri getirildi. Türk İslam sentezinin, milli kültür olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı. Böylece, ABD'nin 'Yeşil Kuşak' projesi hayata geçirilmiş oldu.

12 Eylül ile Türkiye'ye bir 'deli gömleği' giydirildi. !..

Günümüzde yaşanan, bunca sosyal, siyasal ve ekonomik sorunun nedeni , 12 Eylül'ün getirdiği uygulamaların toplumda yarattığı travmalardır.

12 Eylül ,emperyalizmin Türkiye'deki lanetidir. Bu lanet emperyalizmle birlikte def edilmeden toplum rahata kavuşamayacaktır.…

Alpaslan ÇEPNİ