n

n

n Cumhuriyet ile demokrasi genelde özdeşleştirilir.

n

n Ancak temelde birbirlerine yakın kavramlar olsalar bile içlerinin dolduruluşuna bakılır.

n

n Dünyada nice devletler vardır ki, şeklen monarşik olmalarına rağmen demokrasiye beşiklik yapmaktadırlar. Aynı şekilde nice devletler şeklen cumhuriyet ve demokratik görünmelerine rağmen esasta monarşiktirler. Daha doğrusu despotturlar.

n

n Birinci duruma örnek, İngiltere ve Hollanda; ikinci duruma örnek de geçmişte SSCB ‘nin kendisi ve kolonileridir.

n

n Buna 90 yıllık Cumhuriyet’imizin bazı dönemleri de ilave edilebilir.

n

n Cumhuriyet dönemimizde yapılan bazı uygulamalar sonucu özellikle Müslüman kitleler, devlete ve rejime karşı küstürülmüşlerdir. Çünkü bu dönemde Müslümanlar hem eğitimden ve hem de devlet yönetiminden mahrum bırakılmışlardır.

n

n Siyasi yönetimlerin bu olumsuz tavırları Müslüman kitlelerde rejim düşmanlığına dönüştürülmüştür.

n

n Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok aydınımızın ve siyasimizin Cumhuriyetle ilgili sözleri uygulamada yerini bulamamıştır.

n

n Örneğin; M. Kemal Atatürk’ün bir Bursa yolculuğunda bir kadının oğlu için iş talebine verdiği cevap, hiçbir zaman ve hala da uygulanmamaktadır.

n

n Olay şöyledir:

n

n Atatürk Bursa yolundadır. Karşılayanlar arasında kendisinden oğlu için iş isteyen bir kadın da vardır.

n

n Kadın; “ Beni tanıdın mı oğul? Dedi. Ben sizin Selanik’te komşunuzum. Bir oğlum var. Demir yollarına girmek istiyor. Siz onu alsınlar dediniz. Fakat müdür dinlemedi. Oğlumu yine işe almamış. Ne olur bir kere de siz söyleseniz.

n

n Atatürk yüksek sesle kadına cevap niteliğinde şöyle dedi:

n

n “ Oğlunu almadılar mı? “ dedi. Ben tavsiye ettiğim halde mi almadılar? Ne kadar iyi olmuş… Çok iyi yapmışlar… İşte Cumhuriyet böyle anlaşılacak…İşte cumhuriyetten beklediğimiz sonuç.. diyordu. “

n

n İşte bu anlayış henüz günümüzde bile yerleşememiştir.

n

n Cumhuriyet döneminin tüm olumsuzlukları, tıpkı Osmanlıdaki olumsuzluklar gibi hep Müslümanlara fatura edilmiştir ve hala da bu durum devam etmektedir.

n

n Dileriz ki, toplum ve devlet olarak bu yanlışlar devam ettirilmesin. Barış ve kardeşlik temelleri üzerinde egemenliğimiz daim olsun. 90 yılını geride bıraktığımız Cumhuriyet döneminin bazı yanlışları tekrarlanmasın.

n

n Selam ve sevgi ile…

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n