19 Eylül Gazileri Anma Günü olarak ayrılmıştır.
Gazilik kavramı İslami bir kavram olup Allah için savaşıp yaralanan fakat ölüp şehit olamayan Müslüman kişiye verilen bir isimdir / sıfattır.
İslamın önemli ve kutsal unvanlarındandır.
Gaziler, kadını ve erkeğiyle şehitlerin silah ve dava arkadaşlarından olup Allah tarafından yaşatılmış er kişilerdir.
Kan akıtmış, can adamış bu kahraman insanların ölmüşlerine dua etmek, yaşayanlarına dua ile birlikte saygı duymak Müslümanlığımızın ve vatanseverliğimizin gereğidir.
Şehitlerin olduğu gibi gazilerin de canları ve kanları pahasına özgürlüğümüzde, güvenliğimizde ve huzurumuzda payları vardır. Umutlarımızın, hayallerimizin ve sevdalarımızın yaşamalarını bu fedakar insanlara borçluyuz. Bunlar bizim için ölümü, yaşamaya tercih eden kahramanlardır.
Gazilerimiz bu tercihi yapmamış olsalardı bu topraklar vatan olamazdı, vatanlaşamazdı.
Bugünün konuşma ve yazma ortamını bile bu insanlara borçluyuz.
15 Temmuz gecesinde polislerimiz ve sivil halkımız şehit ve gazi olmayı göze almasalardı bugünlerimiz acaba nasıl olurdu? Mermilere göğüs, tanklara gövdeler adanmasaydı şimdilerde nerelerde olacaktık?
Şu anda parlamentoda bulunan her iki milletvekili için bir şehit can vermeseydi ve her bir milletvekili için beş GAZİ kan akıtmasaydı bugün durum ne olurdu?
Şehit ve gazilerimiz, bu toprağın bağrında 'sıra dağlar gibi' yatanlardır. Gövdelerin siper yapılarak vatanlaştırılmış bu toprakların üstünden çok altında yatan şehit ve gazilerimiz vardır.
Bizler inanıyoruz ki, savaşlar onları şehit ve gazi yapmamış, sinelerinde taşıdıkları iman cevheri yapmıştır. Yaşatan da öldüren de Allah'tır. Savaşlar insanların ömürlerini uzatmaz ve kısaltmaz. Allah, her insana ve canlıya belirli bir ömür vermiştir.
Şehit ve gazilerimiz, Allah'ın emaneti olarak taşıdıkları canlarını ve kanlarını cennet karşılığında Allah'a ait olanı yine Allah'a satanlardır.
Üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız bu vatan, şehit ve gazilerimizin Allah ile yaptıkları bu kutsal alışverişin sonucudur.
Gazilerimizi ve silah arkadaşları şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, ölmüşlerine rahmet, yaşayanlarına sağlıklı ve hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Selam ve dua ile…