Samsun'un Tekkeköy ilçesi Selyeri mevkiinde Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) yaptıracağı ve Türkiye'nin ilk 'Gençlik Külliyesi' olma özelliğini taşıyan 'Burhanettin Kayhan Külliyesi'nin temelli düzenlenen törele atıldı.

Törene Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tekkeköy Kaymakamı İbrahim Küçük, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİ BİLMELİYİZ
Burhanettin Kayhan Külliyesi'nin temel atma töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 'Milli değerlerinizin ne olduğunu bilmezseniz eğer o zaman altına imza attığınız metinlerinde ne anlama geldiğini anlayamazsınız. Dolayısıyla milli ve manevi değerlerimizin ne olduğunu iyi bilmeniz gerekir. İsminizin önüne konacak olan hiçbir lakap milletin gönlünde alacağınız yerin yerini tutamaz. Dolayısıyla fikir hürriyeti anlamında herkesin fikrini söylemeye hakkı vardır. Bunda hiç kimsenin şüphesi yok ama ortaya koyduğunuz fikrin ve düşüncenin ifade ettiğiniz düşünceye cevap verme hakkı da herkes de vardır. Bunu da böyle bileceksiniz' dedi.

İHL RUHU VERECEK
Vali İbrahim Şahin, 'Yapılacak olan Burhanettin Kayhan Külliyesi, İmam Hatip okuluna ruh verecek şekil verecek farklı bir bakış tarzı verecek bir külliyenin inşaatını yapıyoruz. Çok büyük hedefler küçük yahut ilk adımla başlar. TÜGAV'ın bu külliye bu anlamda yaptığı ilk uygulamadır. Bunun Samsun'da yapılması bizi çok mutlu ediyor. Bu uygulamalar sayısal olarak tabi ki çoğalacak. Samsun'da olması böyle bir isminin konulması yakıştı ve çok isabet etmiştir. Emeği geçen herkesi kutluyorum' diye konuştu.

MUKAYESE EDİLEMEZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, "Külliyenin fiziki büyüklüğü hiç önemli değil. İçerisindeki yapılacak olan eğitim faaliyetleri insana dokunacak eğitsel faaliyetler önemli olandır. Bu da hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek kadar büyük. Bundan dolayı Türkiye Gençlik Vakfı'na ve emeği geçen herkesi kutluyorum" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK
Çok büyük manevi anlamı olan bir yatırım olduğunu söyleyen Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Bugün bakanlığımız ve gerekse gençlik spor bakanımızın destekleri ile büyük bir yapılaşma fiziksel ihtiyaçlarımızı giderme içerisindeyiz. Bugün hayırseverlerimizi ve TÜGVA gibi hayırsever kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye'de ilk olan bu proje ile TÜGVA'da bu kervanına katılıyor. Öğrencilerimizin akademik gelişimlerinin yanında kendi değerlerimizi milli ve manevi değerlerimizi benimseyerek büyüyecekler" ifadelerini kullandı.

SAMSUN'UN EVLADI
İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney, "Samsun, Burhanettin Kayhan abiye sahip çıkarak yeniden vefasını ve vefakarlığını gösterdi. Samsunlular Burhanettin abiyi unutmadılar. Samsun'un içinden çıkardığı bir evladıdır. Burhanettin abi fiziken yok aramızda ama onun anısına onun adına hayır kapısı açılacak burada inşallah. Buradan yeniden Burhan Kayhan'lar çıkacak" dedi.

İNŞA VE İHYA MEDENİYETİ
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Başkanı İsmail Emanet, bugün burada Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek, hayır kapılarından birini daha açmak, geleceğin gençliğini inşaa edebilecek yeni nesillerin yetişmesini temin edebilmek amacıyla külliye inşaatının temelini atmak için bir araya geldik. Okul derslerinin yanı sıra gelecek tasavvuf sahibi yeni nesiller yetiştirebilmek için böyle güzel bir hizmete vesile olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim medeniyetimiz inşaa ve ihya medeniyetir. Burhan Kayhan ismini ilk külliyeye vermenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

TÜGVA Samsun Şube Başkanı Hakan Durmuşoğlu da Külliye'nin Samsun'a hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Kılıç, Vali Şahin, Belediye Başkanları Yusuf Ziya Yılmaz, Erdoğan Tok, Osman Genç, İshak Taşçı, Hasan Togar ve İbrahim Sarıcaoğlu ve TÜGV yöneticileri hazırlanan platformdaki butona basarak külliyenin temelini attı.ŞŞ