'Aşık Erdemli' mahlaslı halk ozanı ve emekli öğretmen Sebahattin Dülger, babası Selahattin Dülger'in 1968 yılında başladığı günlük tutma görevini babasının 1977'deki ölümünden sonra devralıp bugünlere taşıdı.

TARİHSEL OLAYLARI YAZDIM

Kendisine ait bir haber, belge ve mektup arşivi de bulunduğunu ifade eden Dülger, "Ben bu günlükte sadece yaşantımı, ailemle yaşadıklarımı değil, Türkiye'de ve dünyada yaşanan kültürel, siyasi, tarihsel olayları da yazdım. Samsun'daki bir çok sosyo-kültürel olayları not aldım. Bir tarihçinin eline geçerse çok güzel değerlendireceğini düşünüyorum. Bu nedenle günlüklerim tarihsel bir belge niteliği taşıyor" sözlerini kullandı.

TESPİTLERİMDE HAKLI ÇIKTIM

Günlük tutma merakının babası sayesinde başladığını vurgulayan Dülger, "Babam köy enstitüsü mezunuydu ve çevresini, köyünü, ülkesini çok iyi izlerdi. Biz de bu felsefeyle büyüdüğümüz için böyle yetişmiş olduk. Ben eğitimci olduğum için daha çok eğitimdeki sorunları inceledim. Ülkemizdeki ve dünyadaki siyasal konjontürü takip ettim, günlüğe yazdım ve yazarken de kendi tespitlerimi de ekledim. O zamanki tespitlerimi şimdi söylesem, insanlar 'İzledin, gördün, şimdi konuşuyorsun' der ama ben zamanında bu tespitleri yapmışım ve tespitlerimde haklı çıktım" şeklinde konuştu.

HERKES TUTMALI

Düzenli tuttuğu günlük sayesinde hatalarının farkına vardığını ifade eden Dülger, "Ben her şeyi buraya yazdım. Kendi hatalarımın farkına varıyorum. Tabii öyle olunca duygulanmamak elde değil. Nerede, nasıl yanlış yaptığımı anlıyorum ve kendime ölçüt olarak alıyorum. Ben gençlere, çocuklara, her ne meslekten olursa olsun insanlara tavsiye ediyorum, benim gibi bir günlük tutun. Her gün olmasa bile önemli olayları not edin, gazetedeki kupürü kesip yapıştırın, ortaya da kendi düşüncenizi yazın. Yıllar sonra benim gibi bakın, öngörülerinizde haklı çıkıp çıkmadığınızı görün" sözlerini kullandı.

OMÜ'YE BIRAKMAK İSTERİM

Babasının kendisine 'Aşık Erdemli' mahlasını ve günlüğünü miras bıraktığını ifade eden Dülger, "Ben bu dünyadan göçtükten sonra günlüğümü, sazımı, arşivlerimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bırakmak istiyorum. İnsanların bu birikimden mutlaka yararlanmasını istiyorum. Çünkü; benim tuttuğum notlardan ekonomistler, siyasetçiler, sosyologlar yararlanabilir" dedi.

Berk ASKAR