Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, 1. Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Zaferi'nden sonra Osmanlı Devleti'nin kazandığı son zafer olan Kut'ül Ammare Zaferi'nin, Irak Cephesi'nde İngilizlere karşı 4,5 aylık bir kuşatma sonucunda 29 Nisan 1916'da kazanıldığı ve İngilizlerin bu cephede 40 bin askerini kaybettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, 'İmkansızlıklar içinde kazanılan bu zafer, Britanya'ya itibar kaybettirirken, Türk Ordusu'nun maneviyatını yükseltmiş, dünyada ise geniş yankı uyandırmıştır' denildi.

'Unutulan Zafer; Kut'ül Ammare' zaferin 100. yıldönümünde, 'Kut'ül Ammare Belgeli Dramatik Gösterim' ile tarih sahnesinden, sanat sahnesine taşındığı kaydedilerek Osmanlı Devleti'nin son zaferinin, yıllar sonra hak ettiği itibara yeniden kavuştuğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel önem verdiği ve himaye ettiği, organizasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı 'Kut'ül Ammare Belgeli Dramatik Gösterim' etkinliğinin ilkinin, zaferin 100. yıldönümünde, 29 Nisan Cuma günü saat 19.00'da, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacağı belirtilerek gösterimin yanı sıra zaferle ilgili bir sergi etkinliği de gerçekleştirileceği bildirildi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal katılacağı ifade edildi.

Hazırlığı yaklaşık 6 ay süren 'Kûtulamare Belgeli Dramatik Gösterim'inin yönetmenliğini İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Zafer Kayaokay, özgün müziklerini ise Can Atilla yapacak. Gösteride, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden 38 mehteran ve 72 oyuncu görev alacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Unutulan Zafer: Kut'ül Ammare' etkinliklerini yılsonuna kadar sürdürecek. Belgeli Dramatik Gösterim, sergi ve sempozyumlar ülkemizin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bakanlık 100. Yıla özel olarak 'Kut'ül Ammare Hücüm ve Muhasarası: Bir Osmanlı Subayının Hatıratı' isimli bir prestij kitabı hazırladı. Diğer yandan bakanlık zaferle ilgili bir belgeselin de yapımına başladı ve Ekim ayına tamamlanacak.