Türkiye'de son dönemde üretimi artan ve bu üretimde en çok paya sahip olan illerin başında Ordu geliyor. Kivi üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen aroma bakımından Türkiye'nin en iyi kivisinin üretildiği Ordu'da geçtiğimiz gün etkili olan fırtına kiviyi olumsuz etkiledi.

Şiddetli fırtına yüksek rakımlı ilçeler başta olmak üzere Ordu'daki kivi üretim alanlarında zarara yol açtı. Meydana gelen fırtına sonrası kivi bahçelerinde oluşan zararlara ilişkin açıklama yapan Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, Mart ayında 'zirai don'dan etkilenmeyen sahil kesimindeki kivi bahçelerinin şiddetli fırtınadan dolayı zarar gördüğünü belirtti.

"ORDU GENELİNDE YÜZDE 35 CİVARINDA ZARAR OLUŞTU"

Mart ayında meydana gelen 'zirai don' sonrası sahil kesiminde zarar meydana gelmediğini ancak etkili olan fırtınanın sahil kesiminde yüzde 20'lere varan zararlar oluşturduğunu aktaran Uzunlar, "Mart ayında Ordu'da etkili olan kar yağışı sonrası oluşan 'zirai don' rakımı yüksek olan ilçelerimizde kivi üretimini etkilemişti. O zaman yaşanan 'zirai don' sahil kesimini vurmadı. Ancak geçtiğimiz gün gece saatlerinde etkili olan şiddetli fırtına sahil kesimleri de dahil olmak üzere Ordu genelindeki tüm kivi bahçelerini etkiledi. Fırtına sonrası kivi bahçelerinde gözle görülür zararlar oluştu. Buna bağlı olarak 'zirai don'dan etkilenmeyen sahil kesiminde fırtına sebebi ile yüzde 20 zarar oluştu. Rakımın arttığı Kabadüz ilçesi gibi kivi üretim alanlarında ise zarar oranları yüzde 30-35 seviyelerine çıkarken yer yer yüzde 60'a varan zararların oluştuğu üreticilerimizde oldu. Fırtına sebebiyle Ordu genelinde ortalama yüzde 35 civarında kivide zarar meydana geldi" diye konuştu.

"KİVİNİN BAŞINDA HEP BİR TEHLİKE MEVCUT"

Kivi üretimini ilerleyen günlerde de bazı doğal afetlerin beklediğinin altını çizen Uzunlar, "Kivi üretiminde 'zirai don' ve fırtına olmak üzere iki önemli afet atlattık. Ancak kivi üretiminde ilerleyen günlerde üreticiyi bekleyen tehlikeler olacak. Kivi tomurcukları ilerleyen günlerde çiçek açacak ve bu durumda yağmur yağarsa tozlaşma olayı olmayacak ve kivi yeniden zarar görecek. Bu nedenle kivinin başında hep bir tehlike mevcut" şeklinde konuştu.