Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) desteklediği proje ile Hadımköy'de bulunan International Horse Club'ta engelli çocuklara atla rehabilitasyon hizmeti veriyor. Proje kapsamında Zeytinburnu'nda oturan ve 4- 15 yaş arası engelli çocukların hipoterapi yöntemi ile fiziksel engelli ve otizmli çocukların duruş, denge, konsantrasyon ve kas kontrolü geliştirilerek, yürüme yetenekleri artırılıyor. Atların terapist olarak kullanıldığı tedavide atların çok boyutlu ritmik hareketleri ve davranışları sayesinde terapi edilen engelli çocuklar, ayrıca hayvanlarla duygusal bir bağ kurarak duygusal devinimlerini de geliştiriyor.

'Uyaranlar sayesinde çocuğun bütün kas grupları çalışıyor'
2 aydır 'hipoterapi' yöntemiyle 5 yaşındaki atipik otizimli oğlu rehabilite olan anne Funda Yazıcılar, 'Şuanda dengesi çok daha iyi. İlk başlarda atlardan korkuyordu, şu an çok rahat binebiliyor, ellerini bırakabiliyor. Atın hareketlerine daha iyi uyum sağlayabiliyor. Tabi ki bu denge ve özgüven dışarıdaki hayatına da yansıyor. 2 aydır geliyoruz. İlk başlarda korkuyordu şuan seviyor kendi binmek istiyor. At binmek maliyetli bir iş. Belediyemize böyle bir imkan sunduğu için çok teşekkür ediyoruz' diye konuştu.
Bir başka anne Sabriye Tetik ise yüzde 40 atipik otizmli oğlunun ilk başlarda çok ağladığını söyleyerek, ' Şuan çok iyi hayvanlara sevgisi de artıyor. Bence güzel bir şey. Şuan hayvanlara karşı daha farklı, daha ilgili. Ahmet için her bir ders onun için çok iyi. Seneye de tekrar istiyoruz. Ulaşımı giderleri her şeyi belediye karşılıyor. Böyle bir imkan varken gelmemek hata olurdu çocuklarımız için' dedi.
Merkezde eğitmen olarak görev yapan ve tedavi yöntemi ile ilgili bilgiler veren Tuba Teke, 'Buradaki temel amacımız öncelikle atı sevdirmek, onlardan korkmamalarını sağlamak. Daha sonra atla uyum içinde onların kaslarını çalıştırmak. At her adım attığında beyine uyaranlar gönderiliyor. Bu uyaranlar sayesinde çocuğun bütün kas grupları çalışıyor' şeklinde konuştu.

Engellilere atla tedavi