Op. Dr. Cem Aykent, çağın popüler cerrahi yöntemi olan 'tüp mide ameliyatı' hakkında merak edilen soruları cevapladı. Bir otelde düzenlenen geleneksel kahvaltı programına katılan Özel OFM Antalya Hastanesi Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Aykent, vücutta normalden fazla yağ birikmesi anlamına gelen obezitenin, ölümcül yandaş hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Vücuttaki tüm sistemler ve organların, obeziteden olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Aykent, 'Morbid obezite yani aşırı şişmanlık, kişinin sosyal hayatını, yaşam kalitesini ve ruhsal durumunu ciddi biçimde sıkıntıya sokmanın ötesinde çok önemli, hatta yaşamı kısaltan ve ölüme neden olabilen bir ikincil (ya da yandaş) hastalığa yol açmaktadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, damar tıkanıklıkları, kolesterol yüksekliği, uyku bozuklukları, akciğer ve karaciğer hastalıkları, eklem ve kemik hastalıkları belli başlı yandaş hastalıklardır' dedi.

'Kulaktan dolma bilgilerle diyet yapılmaz'
Çağın popüler hastalığı obeziteye karşı mücadelenin zor olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Aykent, kilo verme konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Vücudun açlık durumunda kendini savunan mekanizmaları olduğunu kaydeden Op.Dr. Aykent, 'Bu nedenle kilo vermek gerçekten zor. Bir kişi başarılı bir uygulama ile 10 kilogram vermiş ancak dikkat etmemişse, verdiği kiloyu hemen geri alır. Kilo verme işlemi mutlaka uzman bir diyetisyen eşliğinde gerçekleştirilmesi gerekir. Kulaktan dolma ya da internette doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle yapılan diyetler çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanıyor' ifadelerine yer verdi.

'Diyet programı kişiye özeldir'
Aykent, sözlerini şöyle sürdürdü:
'İnternette bulunan diyet programları ideal mi şeklinde bize çok soru geliyor. İnternetten bakıp da diyet yapayım demek çok sağlıklı değil. Çünkü diyet metotları kişiye özeldir, herkes için uygun değildir. Yaşam koşulları, yaşı, istekleri, ne yenilip ne yenilmeyeceğini bilinemez. Diyet programlarının mutlaka kişiye özel ve diyetisyen eşliğinde olması lazım. Piyasada satılan bir çok iştah azaltıcı ilaçların zararları ortaya çıktı. Bir diğer yöntem ise, akupunktur ve çaylar. Kişiye özel olmayan diyet programları, verilen kiloların geri alınmasına neden olabilir.'

Obezite ameliyatı
Obezite ameliyatının gerekli olup olmadığı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cem Aykent, 'Vücut kitle endeksi 40'ın üzerindeyse, en az iki defa 6 ay süreyle yapılan diyet uygulamalarında başarısız olunduysa, vücut kitle endeksi 35 ise uyku apnesi, karaciğer bozukluğu gibi yandaş hastalık varsa obezite cerrahisi seçeneği kullanılır. Obezitede ameliyatlar iki bölümde sınıflandırılabilir. Biri kısıtlayıcı ameliyatlardır. Bunun en bilineni tüp mide ameliyatlarıdır. İkinci tip ameliyat grupları da baypass ameliyatlarıdır' diye konuştu.

'Obezite ameliyatı ikinci bir şanstır'
Obezite ameliyatı ile ilgili merak edilen soruları da cevaplayan Op. Dr. Cem Aykent, 'Ameliyat olan kişiler 2 saat sonra yataklarından kaldırılır ve yürütülür. Hastanede kalma süresi iki, dört gündür. Hasta iki hafta içerisinde günlük hayatına dönebilir. Bu süre içerisinde hastaya nasıl davranması gerektiğini anlatıyoruz. İlk haftalarda önce berrak gıda, ikinci hafta tanesiz çorbalar, üçüncü hafta püreler, dördüncü hafta da yumuşak kıvamlı sebzeler, birinci aydan sonra yumuşak etler, çiğ sebze, meyve ve kuru yemiş öneriyoruz. Ameliyattan bir buçuk yıl sonra hasta her şeyi yiyebiliyor' dedi.
'Obezite cerrahisinin başarısı sadece istenilen kiloya ulaşmak değildir' diyen Op. Dr. Aykent, 'En önemli başarı, bunu uzun süre hayat boyunca devam ettirebilme başarısıdır. Kilo veren hasta kendine ve yediklerine dikkat etmezse, aşırı kalorili yiyecekler tüketmeye devam ederse, tekrar kilo alma riski ile karşı karşıya kalabilir. Cerrahi hastaya ikinci bir şans verir, o hasta da bu şansı iyi kullanması gerekir. Ameliyattan sonra hasta mutlaka alkol ve yüksek kalorili şekerlerden uzak durmalı. Gazlı içeceklerden ömür boyu uzak durmalı. Ameliyattan sonra yine kilo alıp almamak elimizde' açıklamasında bulundu.

"Obezite ameliyatı, hastaya verilen ikinci bir şanstır"