Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, 'Kadın olmanın doğal bir evresi olan menopoz dönemi tedavi edilmesi gereken bir hastalık olmayıp tümüyle doğal bir süreçtir ama beden sağlığınızı destekleyecek düzeyde hormon üretilmesi için menopoz döneminde her kadının fiziksel, duygusal, ruhsal ve durumsal açıdan çok sağlıklı olarak girmesi gerekir' dedi.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, daha rahat ve sağlıklı bir menopoz dönemi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

'-Günlük öğün sayınızı artırmalı, böylelikle artan yaşla beraber düşen metabolizma hızınızı korumaya çalışmalısınız.

-Her yaş döneminde yeterli kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz. Özellikle süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, fındık, badem, kuru incir en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

-Aşırı protein tüketiminden kaçınmalısınız. Çünkü yüksek proteinli diyet idrarla kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis için önemli bir risk faktörüdür.

-Balık, fındık, ceviz ve zeytinyağına dayalı, tahıl, az yağlı süt ve peynirlerle zenginleştirilmiş, domates, salatalık, yeşil biber gibi vitamin, mineral ve lif kaynaklarının tüketimine dikkat ederek bu dönemi daha sağlıklı geçirebilirsiniz.

-Hormonal değişimin görüldüğü bu dönemde, vücudunuz ödem yapmaya yatkın olduğundan dolayı aşırı tuz tüketiminiz, ödeminizi artıracaktır. Yemeklerde tuz kullanımına dikkat etmeli, salamura besinlerden uzak durmalısınız.

-Günlük gerekli D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır. Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalı, kış günlerinde öğle vakitleri, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenmelisiniz.

-Sigara içmemeye özen göstermelisiniz. Sigara, kandaki C vitamini düzeyini ve serum östrojen düzeyini düşürücü olumsuz etkiye sahiptir.

-Yapılan fiziksel aktivite, gençlikte kemik kütlesini artırmada, yaşlılıkta ise kemik kaybını önlemede son derece önemli role sahiptir. Dolayısıyla düzenli olarak egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.

-Alkollü içeceklerden ve kafeinden uzak durmalısınız. Alınan alkol, kemik oluşum hücrelerini olumsuz etkilemekte ve kalsiyum emilimini engelleyici etkiye sahiptir.

- Sizin için önereceğimiz sihirli besinler: Fitoöstrojen içeren besinlerdir! Menapoz döneminde yaşanan sıcak basmaları, uyku bozuklukları gibi menopoz dönemi semptomlarını azaltmaya yardımcı oldukları bilinmektedir. Keten tohumu, soya fasulyesi, soya filizi, yeşil çay, bezelye, mercimek, çilek, ahududu gibi besinler fitoöstrojenler bakımından zengindir. Dengeli tüketmeyi unutmayın'.