Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin İl Koordinasyon Kurulu'nda yaptığı sunuma göre, Samsun'da toplam 378 bin 117 hektar tarımsal üretimde kullanılan alan bulunuyor. Bu oran Türkiye'nin yüzde 1,59'una tekabül ediyor.

Samsun çeltik üretiminde 2'nci, soya ve tütünde ise 3'üncü sırada yer alıyor

Samsun tarıma dayalı üretimde birçok alanda Türkiye'nin ilk sıralarında yer alıyor. Bu bağlamda Samsun, çeltik üretiminde Türkiye ikincisi, soya ve tütün üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor. Tarla bitkileri üretimi kapsamında TÜİK verilerine göre geçen yıl Samsun'da 20 milyon 600 bin ton buğday, 920 bin ton çeltik, 6 milyon 400 bin ton mısır (dane), 1 milyon 670 bin 716 ton ayçiçeği, 70 bin ton tütün ve 165 bin ton soya üretildi.

Türkiye 1'incisi olduğu ürünler

Samsun, Türkiye genelinde biber, lahana, taze fasulye, marul, barbunya, turp, kırmızı pancar üretiminde birinci, patlıcan, pırasa üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Sebze üretimi kapsamında Samsun'da 259 bin 549 ton lahana, 102 bin 391 ton taze fasulye, 24 bin 56 ton ıspanak, 27 bin 138 ton pırasa, 248 bin 635 ton biber, 73 bin 136 ton patlıcan, 19 bin 36 ton karnabahar, 18 bin 79 ton marul, 138 bin 800 ton karpuz, 56 bin 575 ton kavun, 40 bin 617 ton hıyar, 2 bin 705 ton kabak (sakız) ve 180 bin 128 ton domates üretildi. Bu ürünlerden lahananın Türkiye üretimindeki payı yüzde 33,2, taze fasulyenin yüzde 16,4, biberin de yüzde 10,12 oldu.