TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 45. Dönem 2. Danışma Kurulu Toplantısı Anemon Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda bir araya gelen Ziraat Mühendisleri, ülkedeki tarım, hayvancılık ve üretimin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.

ÖNEMLİ ÜRÜNLERİMİZ VAR

Toplantıda ilk olarak söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, tütün, ayçiceği, soya ve çeltiğin Samsun'un önemli tarım ürünleri olduğunu belirterek, "Samsun'da, Çarşamba ve Bafra Ovası gibi iki önemli ova, onları sulayan Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi iki güzel ırmak var. Samsun'da nadas alanlarımız yok denecek kadar az. Ülke genelinde bakıldığında önemli ürünlerimiz var. Arazilerin toplulaştırılması gibi çalışmalar devam ediyor. Ama burada yatırımlar yapılırken önceliklerin belirlenmesi lazım. Tütün, ayçiçeği, soya ve çeltik bölgemiz bazında bakıldığında bizim en önemli ürünlerimizden olması gerekir. 1 kilogram tütünden 50 paket sigara çıkıyormuş. 1 paket tütünün 10 TL olduğunu kabul edersek tütüne önem verilmesi lazım. Tütün dün, Samsun'un simgesi konumundayken bugün arka plana atılıyor, güç kaybediyor. Sebebi de özelleştirme süreciyle yapılan değişim" dedi.

ÜLKE TARIMI CAN ÇEKİŞİYOR

Tosun'un ardından söz alan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör ise, Türkiye'nin tarımda ithalat cenneti haline getirildiğini belirterek, "Zeytincilikle ilgili tasarı çıkarıldı fakat mera alanlarıyla ilgili tehlike hala devam ediyor. Zeytin ağacını odun, mera alanını tarla olarak gören bir iktidar var. Sürekli afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Çevrenin hiçe sayıldığı bir toplumda daha çok afet yaşanır. Ağacın toprağın kıymetini bilmiyoruz. Türkiye gitgide ithalat cennetine dönüştürülmektedir. Rant odaklı yapılan çalışmalar geleceğimizi tehdit ediyor. Ülkemiz, tarımda belirli ürünler için 15 yılda yaklaşık 100 milyon doların üzerinde para ödedi. Başka ülkelerin refahı için bu paralar dağıtılmıştır. Modern sulama yöntemleri getirildiğinde dışarıdan ithalata gerek kalmayacak. Verim ve kaliteyi arttırıcı politikalar üretilmeli. Türkiye'de tarımda çok güçlü bir ithalat lobisinin varlığı görülmektedir. Milli tarımın cezalandırıldığı bir dönem yaşıyoruz. Ülke tarımı adeta can çekişiyor" diye konuştu.

ÖNCELİĞİMİZ KALİTEYİ ARTIRMAK

TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, ülke tarımının gelişmesi için bu tür toplantıların faydasına dikkat çekerek, "Kurumumuz, 2011 yılından bu yana 50 bin kişinin istihdamını sağlamıştır. TKDK olarak en çok projeyi Samsun ili olarak biz yürüttük. 844 projeyi hayata geçirip, 7 milyar yatırım yapılmasına imkan sağladık. İlimizde bu projelerle birlikte bin 600 kişinin istihdamını sağladık. Devletimizin de bu konuda ciddi destekleri var. Kaynak da var. Amacımız ilk önce mevcut işletmelerin kalitesini arttırmak, girdi maliyiyetlerini düşürmek. Yılda 60 bin ton balık işlenecek, Samsun'da ve tamamı Japonya'ya ihraç edilecek. Ama yeterli fabrikamız yok. Bunun da projesi hazır" ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise bu tür toplantıların Samsun ve tarım adına önemli olduğunu dile getirerek, Samsun Valiliği olarak tarıma olan desteklerini her zaman sürdüreceklerini söyledi.

Barış BUDANOĞLU