11 ülkeden akademisyenin katıldığı sempozyum OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenleniyor. 5 gün sürecek sempozyum için 63 bildiri kabul edildi. Sempozyum kapsamında; Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırm İstasyonu ve kestane ormanı teknik gezileri olacak.

Sempozyumda açılış konuşması yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Komite Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, "Türkiye, Avrupa'da kestane üretiminde birinci sırada. Kestane genetik kaynakları bakımından çok önemli bir ülke. Kestane şekeri alanında çok değerli ürünlere sahip. Bursa ve Aydın gibi illerimiz kestane üretiminde söz sahibi şehirler" dedi.
OMÜ Ziraat Fakültesi olarak son iki ayda ikinci uluslararası sempozyumu düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "İki ay önce fındık kongresini düzenlemiştik. Ümit ediyorum ki bu kongrelerimizi artırarak ülkemizde ve dünyada öncülük rolünü üstleniriz" diye konuştu.
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Samsun'da önemli oranda kestane üretimi olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, "Tarım ürünlerini ticari metaya dönüştürerek katma değerini yükseltmemiz gerekiyor. Bu sempozyumun da kestanemizin katm değerine büyük faydası olacağını düşünüyorum. 2014 yılından sonra çıkan yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi olarak kırsaldaki üretime ekonomik ve hizmet anlamında katkılar sunuyoruz" şeklinde konuştu.
Sempozyuma; 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.