Medical Park Samsun Hastanesi, Türkiye'deki özel hastaneler içinde ilk, bölgede tek olan 'Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi'ni kurdu. Yapılan basın toplantısında ilaç miktarında hata payını sıfıra indiren 1.5 milyonluk yatırım hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Opr. Dr. Hakan Özcan, özel hastaneler içinde bu sistemi ilk defa hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

1.5 MİLYON LİRA
Kanser hastalığına yakalanma oranının gün geçtikçe arttığını belirten Özcan, "Tıbbın ilerlemesinin yanında sağlık teknolojileri de gün geçtikçe ilerliyor. Medical Park Samsun Hastanesi de teknolojiyi yakından takip ederek bölge ve çevre halkına en iyi hizmeti vermeye çalışıyor. 1,5 milyon liralık bir teknolojik yatırım yapılarak bölgemize ve ülkemize hizmet veriyor" dedi.

SIFIR HATA
Kanser tedavisinde ilaç dozunun çok önemli olduğunu kaydeden Özcan, "Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi sayesinde hastaya verilen ilaç miktarında hata payı sıfıra indiriliyor. Kompleks tedavi rejimleri ve doz hesaplamaları, uygulama değişkenliği, standart olmayan iş akışı süreçleri, tedavinin başarısını ve hasta güvenliğini tehdit eden ilaç hatalarına yol açan nedenler arasındadır. Hasta güvenliği ve tedavi başarısını sağlamak üzere, ilaç hatalarını azaltmak ve hizmet kalitesini artırmak adına sistematik önlemler geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu önlemler içerisinde süreçlerin modernizasyonu ve teknolojik gereçlerin kullanılması ön plandadır. Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi ile sağlık çalışanlarının maruziyet risklerinin engellenmesinin yanında, ilaç hazırlama sürecinin standardize edilmesi sağlanmakta ve doğru hastaya doğru dozda ilacın, doğru zamanda hazırlanması mümkündür" diye konuştu.

iac.jpg

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
Sistemin çevre dostu olduğunu vurgulayan Özcan, "Sistem içerisinde doz hassasiyetinin sağlanması açısından malzeme yükleme boşaltma, ilaç hazırlama ve atık kutusu alanlarında geliştirilmiş algılama sistemlerinin bulunmaktadır. Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi son teknoloji ürünüdür. 6 eksenli robotik kolu sayesinde sitotoksik ilaçların steril bir ortamda, el değmeden, sağlık çalışanlarının sitotoksik ilaçlara maruziyet risklerini minimize ederek hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu sisteminde hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması için, geliştirilmiş güvenlik unsurları ile donatılmıştır. Böylece doğru hastaya doğru zamanda, doğru dozdaki ilacın hazırlanması ve tüm iş akışları elektronik ortamda geriye dönük olarak sorgulanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

PREMATÜRELERE ÖZEL
Yapılan basın toplantısında prematürelerin beslenebilmeleri için kurdukları Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Hazırlama Sistemi hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Şen ise şunları söyledi: "Özellikle 1000 gramın altında doğum ağırlığı olan düşük tartılı veya prematüre bebek hastalarının beslenebilmeleri için hayati öneme sahip TPN sistemini kurduk. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerimizdeki bebeklerimiz, erken doğum/düşük doğum tartılı olmanın getirdiği yetersiz kas gücü nedeniyle gelişen zayıf emme durumları; beslenmelerini olumsuz etkilemekte, ideal tartılarına ulaşıncaya kadar dışarıdan besinsel desteğe ihtiyaç duymaktalar. Bu durumda kullandığımız damar içi beslenme sistemi TPN sayesinde steril koşullarda, hekim istemine göre bilgisayar kontrolü altında tam dozunda hazırlanan besleyici çözeltiler 24 saat boyunca bebek hastalarımıza uygulanmakta ve kısa süre içinde ideal tartılarına ulaşmaları ve spontan beslenmeleri sağlanmaktadır."

Ayşe KUŞCU