Başkan Pamuk, ilk olarak Bağcılar İhsaniye Mahallesi'nde, Melemez Girit Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 5'incisi organize edilen aşure gününe katıldı. Etkinliğe, 7'den 70'e yüzlerce mahalle sakininin yanı sıra, Akdeniz Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ile farklı illerden ve yurt dışından gelen konuklar da katıldı. Törende konuşan Pamuk, 'İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı, dünya tarihini değiştirecek çok önemli, çok ciddi olayların gerçekleştiği, bizim kültürümüz için kutsal bir ayımız. Ama bu ayda yine dünya tarihini derinden etkileyen, tüm insanlığı derinden etkileyen son derece önemli bir olay meydana geldi. Bu da hepinizin malumu, Kerbela hadisesidir. Kerbela'da, Peygamberimizin, 'Reyhanım' diye sevdiği, 'cennet gençlerinin efendisi' diye övdüğü Hz. Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve 70 ehlibeyt ne yazık ki şehit edildi. Bu olayın üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen milletimiz, bu acıyı unutmadı, unutmuyor. Çünkü biliyoruz ki bu acı hepimizin acısı, bu matem, hepimizin matemi. Kerbela'yı anmak, onu hatırlamak, onun adına aşureler dağıtmak önemli. Ancak bugün Kerbela'yı anmanın ötesine geçerek Kerbela'yı anlamak durumundayız' dedi.
Kerbela'yı anlamanın, Hz. Hüseyin'i anlamanın, Hz. Hüseyin gibi yaşamanın, onun gittiği yolda gitmek olduğunu vurgulayan Pamuk, 'Kerbela'yı anlamak, ayrılıklardan, kültürel farklılıklardan ayrılık- gayrılık değil, dostluk, kardeşlik devşirmektir. Kerbela'yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi yaşamaktır. Kerbela'yı anlamak, zalim ile mazlumun mücadelesinde mazlumun yanında yer almaktır. Nitekim Hz. Peygamber hepimizin peygamberi, Hz. Ali hepimizin kahramanıdır. Hz. Hüseyin hepimizin şehidi, cem evi, cami hepimizin ortak kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer Kerbela'yı böyle anlarsak, bir daha Kerbelalar yaşanmaz. Dileğimiz, temennimiz budur. Bu duygu ve düşüncelerle, Kerbela şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum. Bu anlamlı günde bizleri bir araya getiren başta Dernek Başkanımız olmak üzere muhtarlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Allah dirliğimizi, birliğimizi bozmasın. Allah, dirliğimizi, birliğimizi daim etsin' diye konuştu.
Buradaki törenin ardından Pamuk, Mersin Cem Evi'nde düzenlenen aşure lokması törenine de katıldı. Dedelerin günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarından sonra törende gülbengler, türküler ve deyişler okundu. Ellerinde beyaz güvercinlerle alana giren Cem Evi Semah Grubu, konukların yoğun ilgisi altında türküler ve deyişler altında dakikalarca semah döndü.

Pamuk: "Kerbela’yı anlamak, farklılıklarımızdan ayrılık- gayrılık değil, dostluk