Kuzey Irak'ın Duhok kentinde yaşayan 9 çocuk annesi 64 yaşındaki Mayasa Abdulla İbrahim, 6 ay önce yürümekte ve nefes almakta zorluk çekince hastaneye başvurdu. Duhok'ta tedavisi yapılamayan hasta Medical Park Elazığ Hastanesi'ne geldi. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.Tayfun Kermenli, tarafından yaklaşık 3 saat süren ekstraplevral pnömonektomi ameliyatı olan İbrahim'in akciğeri ve akciğer zarı alındı. 5 gün önce ameliyat olan İbrahim'in sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
Ramazan ayında saklık durumunda şikayetlerinin başladığını belirten 64 yaşındaki Mayasa Abdulla İbrahim, 'Sol tarafımda ağrılarım oldu ve nefes darlığım vardı. Ameliyat oldum ve şuan durumum iyi. Ameliyattan sonra nefes darlığım geçti ve daha rahat nefes alıyorum. Ameliyattan önce yürüyemiyordum, şuanda ise yürümekte sıkıntı çekmiyorum' dedi.
Ameliyat öncesi annesinin yürümekte ve nefes almakta zorluk çektiğini aktaran Mızhır Hakim Dino, 'Annemin sol tarafında ağrılar oluyordu ve yürümekte zorluklar çekiyordu. Ameliyattan sonra annemin durumu gayet iyi' diye kaydetti.
Mayasa Abdulla İbrahim'in Elazığ'a ameliyat olmak için Kuzey Irak'tan geldiğini dile getiren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.Tayfun Kermenli , 'Hastanın ameliyatını yaptık. Mayasa'nın Akciğerinde tümör vardı. Akciğeri ve akciğer zarı tamamıyla temizlendi. Kendisi ekstraplevral pnömonektomi ameliyatı oldu. Bu hastalarda ameliyat sonrası tedavi ile beraber yaşam süresi uzun tutulabiliyor. Bu ameliyat mezotelyoma (akciğer zarı kanseri) hastalarında genellikle yapılıyor. Bununla beraber sıcak kemoterapi yapıldığında hastanın yaşam süresi daha da artabiliyor' ifadelerini kullandı.
Ameliyatının yaklaşık 3 saat sürdüğünü ifade eden Kermenli, 'Hastamız şuanda gayet iyi durumda. Ameliyata bağlı olarak biraz ağrıları var. Bu ağrılar yaklaşık 2 ay kadar devam edecek. Biz onları ağrı kesicilerle kontrol ediyoruz. Bundan sonra gelecek patolojik sonucuna göre kemoterapi ve radyoterapisi planlanacak. Ekstra tedaviye gerek var mı yok mu ona karar vereceğiz. Multimodal tedavi dediğimiz seçenek sayesinde hastaların yaşam süresini daha da uzatmayı amaçlıyoruz. Ameliyatımızın 5. günündeyiz ve bundan sonra hastamızın taburcu olmasını planlıyoruz' şeklinde konuştu.

Irak’tan gelen hasta, Elazığ’da hayata tutundu