Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelere değinen, 'Yanıbaşımızda olanlara sırtımızı dönüp uzaktan seyretme gibi bir lüksümüz yoktur. Bölgede ne olup bittiğini en iyi kavrayacak olan ülke Türkiye'dir. Özellikle son zamanlarda Suriye'de yaşanan gelişmelere doğru şekilde yön vermek için Rusya, İran ile Astana sürecinde öneli bir siyasi inisiyatif aldık. Sınır güvenliğini sağlamak, ülkemize yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla geçen yıl 24 Ağustos'ta Fırat Kalkanı Harekatını başlatmıştık. Bu haraket kapsamında güney sınırlarımızda, bir emniyetli alan tesis ettik ve buradaki DEAŞ unsurlarını tamamen etkisiz hale getirdik. Halen bölgeye taşınan göçmenlerin, normalleşme ve hayata tutunma çabaları devam ediyor. Bunun için önemli altyapı çalışmalarını yapıyoruz, onlara destek oluyoruz' açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz yılın sonunda ülke genelinde ilan edilen ateşkes sayesinde Suriye'deki çatışmaların büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirten Yıldırım, 'Astana süreci doğrultusunda ateşkesi tahkim edecek adımlar da attık. 14-15 Eylül'de düzenlenen son toplantıda İdlib ve çevresinde gerginliği azaltma ve çatışmasızlık prensibi doğrultusunda bölgede güvenlik kuşağı oluşturulmasına kararı verildi. Hatay'a sınır komşu olan İdlib, esasen Halep'te geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar sonrası sivil halkın akın akın bu bölgeye gelmesi neticesinde çok ağır şartlar içeresinde oradaki insanlar yaşıyor ve bu insanlar arasına sızan terör unsurları da var. Bu sebeple alınan karar çerçevesinde, 3 garantör ülke tarafından İdlib çepeçevre bir güvenlik çemberine alınacak ve böylece buradaki terör faaliyetleri önlenecek. Diğer yandan da olası iç karışılıklar ülkemize yeni büyük bir göç dalgasının önüne geçilmiş olacak' dedi.
'Bölgede istikrara katkı sağlamak için gerekli sorumluluğu alıyoruz'
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu amaca yönelik olarak, Özgür Suriye Ordusu unsurları önden intikallerini yaptılar, gerekli hazırlıklar tamamlandı, şimdi de 8 Ekim itibarıyla bizim silahlı kuvvetlerimize ait askerlerimiz orada keşif faaliyetlerine başlamış durumda. Bu, Fırat Kalkanından sonra Suriye'de sınırlarımız ötesinde gerçekleştirilen ikinci bir faaliyet. Bu faaliyetlerin amacı çok açık ve net, birincisi ayrıştırmak, ikincisi zemin hazırlamak, üçüncüsü ülkemize muhtemel göç dalgasının önünü almak, gerginliği azaltarak çatışmaları ortadan kaldırmak. Ayrıştırmadan muradımız birçok yerde iç içe geçmiş sivil halkla, ılımlı muhalefet ve dost kuvvetlerle teröristleri birbirinden ayrıştırmak. Zemin hazırlamaktan muradımız ise kontrol noktaları oluşturmak amacıyla gelecek kuvvetlere hazırlık sağlamak. TSK, bölgedeki görevlerini Astana sürecindeki garantör ülkelerce mutabakata varılan angajman kuralları çerçevesinde yürütecektir. Herkes rahat olsun. Ne yaptığımızı bilerek, titizlikle, emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Sivillerin ve masumların haklarını en üst düzeyde gözetmeyi hedefliyoruz. Bölgede istikrara katkı sağlamak için gerekli sorumluluğu alıyoruz'
Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin gayrimeşru referandumu
Irak Kürt Bölgesi yönetimi tarafından bir süre önce gerçekleştirilen gayrimeşru referandum sonrası sürecin Türkiye olarak yakından izlendiğini anlatan Yıldırım, 'Bu referandum hukuki dayanağı olmayan bu referandum gerçekleşti. Kuzey Irak yönetiminin düze çıkmasına da imkan yoktur. Bu gidişat onları hayra götürmez. Onun için yol yakından bu vahim yoldan dönmelerini tavsiye ederiz. Ülkemizin bazı illerini kendi haritası içinde gösteren televizyonları uydudan çıkardık. Burada şu hususun altını çizmekte fayda görüyorum, Kuzey Irak için aldığımız tedbirler, yönetime yönelik, kati suretle Irak'taki, Arap, Türkmen, Asuru, Ezidi gibi unsurları, oradaki kardeşlerimizi hedef almıyor. Bizim derdimiz sorumsuzca davranan ve Kürt halkının bugüne kadar ki kazanımlarını da yok etmeyey yönelik Irak Kürt Bölgesel Yönetimidir. Bilsinler ki orada oldu ve bittilere asla müsamaha gösterilemeyecektir. Kürt, Arap, Türkmen, Ezidi kardeşlerimizin bugüne kadar sorunlarına nasıl yardımcı olduysak, onların hayatlarını kolaylaştırdıysak' ifadelerini kullandı. Açıklamasını yaparken dili sürçen Başbakan Yıldırım, bunun üzerine 'Takıldı motor tekledi' diye konuştu. Partililerden de sloganlar yükseldi. Yıldırım, ardından sözlerini tekrarlayarak konuşmasını tamamladı.
Yaşanan olaylar karşısında Türkiye'nin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirten Yıldırım, büyüme rakamlarına değindi. Türkiye'nin güvenli liman olmaya devam ettiğini anlatan Yıldırım, 'Türkiye'ye yönelik her saldırı, bizim gücümüzü, kararlılığımızı, sorumluluğumuzu daha da artırıyor' dedi.

Başbakan Yıldırım’dan ‘İdlib’e yönelik operasyona’ ilişkin açıklama