Şırnak'ın Besta Vadisi'nde 1997 yılında terör örgütü PKK'nın mayınlı tuzağında sol bacağını diz altından kaybeden ancak futbol tutkusundan vazgeçmeyen Osman Çakmak (40), Ampute Futbol Şampiyonası finalinde attığı golle Türkiye'ye şampiyonluğu getirerek gönüllerde taht kurdu. Tokat'ın Zile ilçesindeki Çakmak'ın ailesi de tüm Türkiye ile birlikte şampiyonluk sevinci yaşadı. Ömer Çakmak (83) ile Sultan Çakmak (66) çiftinin 6 çocuğundan birisi olan Osman Çakmak'ın ağabeyi aynı zamanda menajeri olan Mehmet Çakmak, kardeşi ile gurur duyduğunu ifade ederek, 'Biz 6 kardeşiz, hepimiz de vatana kurban oluruz. Bizim ayağımız et kemikten ama onunki çelikmiş buna inandık. Benim çocuğum olmuyordu, oğlu oldu benim ismimi verdi. O ismini verdikten yıllar sonra benimde ikiz bebeklerim oldu. Bir oğlan, bir kız çocuğum oldu. Oğlum olursa ismini Osman Levent koyacağım demiştim. Osman ismini koydum. Bizde Osmanlar bitmez. Biz dağda savaşmasını da biliriz sahada kahraman olmasını da biliriz. Allah Osman'dan razı olsun bir Osman daha yetiştiriyorum. Biz gariban büyüdük, mayına basmadan önce futbol oynardı. Çok severdi futbol oynamayı bende karşı çıkardım' dedi.
Mehmet Çakmak, kardeşi Osman Çakmak'ın selamını getirdiğini belirterek annesinin ellerinden öptü. Anne Sultan Çakmak ise 4 oğlu, 2 kızı olduğunu belirterek, 'Hepimiz kurban oluruz bu vatana. Osman'ın şampiyon olmasına çok sevindim. Hepsinden Allah razı olsun' diye konuştu.

Bacağını kaybetti, azmini kaybetmedi
Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Narlıkışla köyünde 1977 yılında doğan Osman Çakmak, ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul'da çalışan ağabeyinin yanına giderek tahsilini yaparken Zeytinburnuspor'un seçmelerine katılarak futbol hayatına başladı. Okulu bitirdikten sonra vatani görevini yaparken Kuzey Irak operasyonundan dönüşte mayına basarak sol bacağını diz altından kaybetmesine rağmen azmini kaybetmeyen Çakmak, 10 yıl tedavi gördü. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın rehabilitasyon ziyaretinde 'Vatan için mücadeleye devam etmek istiyorsan, futbol oyna, ay yıldızlı formayı o şekilde taşı' sözleri üzerine futbol oynamaya ampüte takımında devam eden Çakmak, vatan sevgisini üniformadan ayyıldızlı formaya taşıdı. 2010 yılında Rusya'da milli takımın üçüncü olmasında önemli rol oynayan Çakmak, İngiltere maçında son dakikada attığı golle Ampute Milli takımını şampiyon yaptı.

Teröre tepki göstermişti
Zile'de Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı yapan Çakmak, 2007 yılında Hakkari'de 12 askerin şehit edildiği olay sonrasında protez bacağını çıkartarak yaşanan terör olaylarına tepki göstererek, 'Vatan için canımız feda' demişti.

Şampiyonluk golünü atan Çakmak’ın ailesinde büyük sevinç