Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen seminerde, 'Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri', 'İhracatta Sağlanan Devlet Yatırımları' konularında işadamları ve firma yetkililerine bilgi verildi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Bilim ve Sanayi Müdürü Hacı Daşdan, kalkınma literatüründe en kapsamlı konulardan biri hızlı ve istikrarlı ekonomik büyümenin finansman kaynaklarına erişimi olduğunu dile getirdi.
Hacı Daşdan, 'Türkiye ekonomisinde ihracatın yapısına baktığımızda 1950 yılından 1980'li yıllara kadar toplam ihracat içindeki tarım ürünlerinin payı, sanayi ürünlerinin payına göre daha fazla oranda gerçekleşmektedir. Ancak 1980 yılı itibariyle sanayi ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payında yüzde 100'e yakın bir artış sağlanmıştır. Buna karşılık tarım ürünleri payında toplamda yüzde 0-10 arası değerlere kadar düşüş olmuştur. Adıyaman yerelinde dış ticaret rakamlarına bakıldığında 2003 yılında 12 firma ile 12 milyon dolar ihracat ve 15 firma ile 25 milyon dolar ithalat yapılırken, 2016 yılında 56 firma ile 338 milyon dolar ihracat 61 firma ile 52 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. Adıyaman ile cari fazla veren bir il konumundadır. İldeki en önemli ihracat faslı yüzde 85 ile tekstil ürünleri olurken, ithalat faslında da yüzde 55 ile pamuk ilk sırada gelmektedir. Adıyaman gerçekleştirdiği dış ticaret rakamları ile ihraç edilen ürün ve Pazar çeşitliliğini arttırarak Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli katkı sağlayacaktır' dedi.
Daha sonra Ekonomi Bakanlığız İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Ahmet Küçükaslan 'Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri' konu başlığı, Ekonomi Bakanlığız İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Halise Büşra Ünsal ise 'İhracatta Sağlanan Devlet Yatırımları' konu başlığında seminer verdi.

Dış Ticaret Bilgilendirme semineri düzenlendi