Samsun Valisi Osman Kaymak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yılbaşında açılması planlanan Lojistik Köy'de incelemelerde bulundu. Tekkeköy'ün Aşağıçinik Mahallesi'nde yapımı devam eden Lojistik Köy'e gelerek Vali Kaymak ve Başkan Yılmaz'a tepki gösteren arazi sahibi köylüler ise, projenin tarım arazisi üzerine kurulduğunu söylediler.

İLLEGAL HİÇBİR ŞEY YAPMADIK

Köylüler adına konuşan Serkan Lay, kazanılmış davaları bulunduğunu belirterek, "Mevcut olan meralardan birinin sahibiyim. Burada bulunan hiçkimsenin kaybettiği bir adet dava yok. Eşkiyalık yapmadık, kanunsuz, illegal hiçbir şey yapmadık. Ama her türlü kanunsuzlukla karşı karşıya kaldık. 2. İdare Mahkemesi'nin emsal teşkil eden kararı var. Buranın gerekçeli kararında 1. sınıf tarım arazisi olduğu belirtildi. Biz halkın oyuyla seçilmiş başkandan randevu talep ettik, muhatap alınmadık. Bu süreçte üç vali değişti, yine onlardan da yanıt alamadık. Sayın Yusuf Ziya bey, geldi bizim olan alanlara girip yasaları ihlal etti. . Buradaki davalı 65 kişiyi kimsenin mağdur etmeye hakkı yok. Benim 50 dönüm kıraç arazim var, devlete hibe edeceğim. Gelsin oraya yapsınlar. Şu ana kadar kaybettiğim bir dava yok, hakkımı arıyorum. Benim oyumla başa gelenler, burada benim malıma çökmüştür" diye konuştu.

KİMSE YATIRIMA KARŞI DEĞİL

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise, vatandaşların toprağına sahip çıkmaya çalıştığını ifade ederek, "Devletin işi buradaki vatandaşa rağmen iş yapmak değildir. Çağırırsın, vatandaşın işteğini sorarsın. Mağduriyeti ne, sıkıntısı ne, öğrenirsin. 65 vatandaş mahkemelik olmuş, biri muhatap alınmamış. Burada kimse yatırıma karşı değil. Bunun yapılabileceği başka yerler gösterilmiş. Tarım Master Planı'nda Gelemen Lojistik Köyü var, buranın 2-3 katı büyük olan araziye yapılmamış, gelip tarım toprağına yapılıyor. Kazanılmış davalar var, davaları dikkate alan yok. Mağduriyet var, dinleyen yok. Kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" dedi.

50 MİLYON AVRO HİBE

Köylülerin ardından Lojistik Köyü gezen ve çalışmalar hakkında bilgi alan Samsun Vali Osman Kaymak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Lojistik Köy'ün, yaklaşık 80 bin metrekare kapalı alanı olan ve 700 bin metrekarelik bir alanda yapıldığını belirten Başkan Yılmaz, "Bu proje Avrupa Birliği hibesiyle yapıldı. Şu anda toplamda 50 milyon avroluk AB hibesi ile birlikte bu hizmet ve tesisler Samsun'da inşa ediliyor. 90 gün içerisinde bu tesisin inşaat faaliyetleri bitmiş olacak ve işletme hazırlıklarına başlayacağız. Ülkemiz ihracatını arttıracak bir potansiyele burayı dönüştürmemiz lazım. Türkiye daha fazla ihracat ve daha fazla büyüyen milyon dolar civarında bir gayrisafi milli hasılaya erişmek için var gücüyle mücadele ediyor. Bundan 3-4 yıl önce gayrisafi milli hasılamız 600 milyar dolardı. Şimdi ise 1 trilyon dolar civarına geldik. Bu mücadelemiz Samsun'u bir ihracat üssü haline getirmeye yöneliktir" şeklinde konuştu.

İHRACATA ÖNEMLİ KATKI

Daha sonra konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak ise Lojistik Köy'ün 3 ay içinde açılacağını dile getirerek, 'Lojistik depolama alanına ihtiyacı alan firmalarımızı Samsun'a davet ediyoruz. Firmalarımız burayı yoğun bir şekilde kullanırsa Samsun ve Türkiye'nin ihracatına önemli katkı sunmuş olur. İhracat ve istihdam kentin kalkınması için çok önemli. Bu tür kalıcı projeler ile bir açılım sağlıyor. Böylelikle klasik gelir kaynakları dışında Samsun'a yeni bir gelir kapısı oluşturmuş olacağız' ifadesini kullandı.

Barış BUDANOĞLU