102 ülkeden 7 bin 300 yayın evinin katıldığı fuar 11-15 Ekim tarihleri arasında kitap severleri ağırlayacak. Kitap fuarının bu yılki konuğu Fransa olurken, fuarın açılışını Almanya Başbakanı Angela Merkel ve fuarın konuk ülkesi Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron birlikte yaptı. Fuar boyunca yeni eserlerin tanıtımı, yazarların okuma saatleri, eser sahiplerinin imza günleri, kitabın geleceği, sesli ve elektronik kitaplar gibi birçok konuda paneller ve konferanslar düzenleniyor. Fuar boyunca 4 binin üzerinde etkinlik yapılacağı duyuruldu. 280 bin ziyaretçinin beklendiği fuarı 10 bine yakın gazeteci takip ediyor.
Türkiye fuara Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi işbirliğinde katılarak boy gösterdi. Fuarda Türkiye'nin milli standı; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karart ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy'un yaptıkları konuşmalarla açıldı. Fuarda yayıncılığın yanı sıra Türkiye Ulusal Standı'nda fuar boyunca iki sergi gerçekleştirildi. Fuarın ilk gününden itibaren Prof. Dr. Melek Özyetgin küratörlüğünde 'Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümlerinin İzinden 19. Yüzyıl Osmanlı-Almanya İlişkileri Fotoğraf Sergisi' diğeri ise Prof. Dr. Fikret Sarıcaoğlu küratörlüğündeki 'İbrahim Müteferrika ve Bastığı Eserler' adlı sergiler büyük ilgi görmeye başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy Türkiye standının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin yılda 700 milyon kitap basarak dünyanın en çok kitap basan on ülke arasına girdiğini söyledi. Müsteşar Arısoy, 'Kitaplar bir anlama ve anlamlandırma çabasıdır. Kitaplar bize dünyayı kendimizi ve insanı tanımamızı sağlar. Büyük uygarlıkların temelinde de başkalarını anlama gayreti yatar. Ümit ediyorum Frankfurt Kitap Fuarı bu anlama gayretine katkı sağlar. Şimdilerde birbirimizi anlama ihtiyacını daha çok önde olduğu hepimizin malumudur. Geçtiğimiz yüzyılın başında Avrupa'yı tehdit eden aşırı akımların yeniden gün yüzüne çıktığını görmek hepimiz için endişe vericidir. Anlama çabasının ortadan kalkması, ötekileştirme ve düşmanlaştırma gayretlerini endişe içerisinde izliyoruz. Vakit çok geç olmadan, iş işten geçmeden buna bir çözüm bulunmalı teröre ve terörü destekleyen kaynaklara bir tedbir bulmalıyız. Bunun da yolu kitap ve kültürden geçiyor. İnşallah Frankfurt bunun için ümit verici gelişmelere sahne olur. Edebiyatın ve kitabın sağduyu sesinden, kitabın kutsala ve değerlere davetinden faydalanmalıyız. Biz ülke olarak temsil ettiğimiz medeniyetin bir mensubu olarak bütün dünyayı iyiliğe ve merhamete davet etmeye inanmaya devam edeceğiz. Uluslararası Kitap Fuarı'na verdiğimiz önem bunun bir göstergesidir. Bu misyonumuzu yayıncılarımızla ve yazarlarımızla bütün dünyaya taşımayı hedeflemekteyiz. Türkiye'de geçen yıl 700 milyon adet kitap basıldı. Dünya yayıncılık piyasası içerisinde Türkiye ilk ona girmiş bulunmaktadır. Bakanlık olarak yayıncılarımıza olan desteğimiz devam edecektir' dedi.
Fuar boyunca Yücel Feyzioğlu, Hasan Kayıhan ve Orhan Aras'ın konuşmacı olarak yer alacağı 'Avrupa'daki Türk Edebiyatı' başlıklı panel 14 Ekim'de Türkiye ulusal standında; Türkiye'nin önde gelen yemek yazarlarından Sahrap Soysal'ın Gourmet Gallery Show Kitchen'da gerçekleştireceği canlı yemek performansı ise 12 Ekim'de izleyici ve dinleyicilerle buluşacak.
Türk Havayolları da Frankfurt Kitap Fuarı'nın ana sponsorlarından birini oluşturuyor. Frankfurt Kitap Fuarı'na 'Türkiye Ulusal Standı' ve 'Çocuk Yayınları Standı' olmak üzere toplam 296 metrekarelik alanda iki ayrı stant ile iştirak etti.

Kitap severler Frankfurt’ta buluştu