İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, parlamento konuşmasında Katalonya'nın bağımsızlık girişimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.Rajoy, 'Siyasette, gündelik hayatta ya da herhangi bir alanda yaşanan uzlaşmazlıklarda diyalog her zaman çözüm yolu olmuştur. Ancak bir bakış açısının tek taraflı dayatılması taraflardan herhangi biri için kabul edilemez' dedi.
Rajoy, anayasanın 2. maddesinde yasaklandığı belirtilen konular üzerine diyalog kurulmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, İspanya egemenliği ve bölünmez bütünlüğü üzerine pazarlık yapılamayacağını söyledi. 'Anayasa reformu dahi düşünebiliriz' dilen Rajoy, anayasanın sonsuz bir yasa olmadığını ifade etti. Rajoy, anayasanın en temel ilkeleri de dahil olmak üzere her satırının değiştirilebileceğini bu yasaların kendi tarafından da destekleneceğini belirtti.
Rajoy, ayrıca referandum sırasında polis müdahalesine ilişkin, 'Hiç kimse 1 Ekim'de yaşananlardan memnun olmuş olamaz, hiç kimse oylamanın saçmalığından ve o günlerde İspanyol ulusal polisine yönelik gerçekleştirilen çok açık manipülasyonlardan memnun olamaz' dedi.
Öte yandan, bugün İspanya ana muhalefet partisi olan İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez İspanya Başbakanı Rajoy ile anayasa reformu için komisyon kurmaya karar verdiklerini duyurmuştu.

İspanya Başbakanı Rajoy: “Anayasa reformu düşünebiliriz”