Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına telefonla bağlanan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Meclis'e sunulan Fındık İçin Ortak Komisyon Önerisi hakkında bilgi verdi. Fındığın, milli ve stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Bektaşoğlu, yabancı bir firmanın fındıkta hem üretici hem pazarlamacı konumunda olduğunu, bunun da sorunlara neden olduğunu dile getirdi.

MİLLİ BİR ÜRÜN

Fındığın tarımsal ürünler içinde Türkiye'ye en çok döviz kazandıran ürün olduğunu kaydeden Bektaşoğlu, bu nedenle fındığın milli bir ürün olduğunu kaydetti. Bektaşoğlu, 15 bin üreticinin ve 6 ilin ekonomisinin fındığa bağlı olduğunu belirterek, 'Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini tek başımıza sağlıyoruz. Bu bakımından fındığı çok önemsiyoruz. Ama maalesef özellikle son zamanlarda fındıkta hak ettiğimiz değeri bulamadık. Üreticimiz mağdur edildi, bölgemizin bazı yerleri özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki maliyet artışı diğer bölgelerimizden daha fazla oldu' şeklinde konuştu.

DEVLET GÖZ YUMDU

Fındık fiyatının ve alıcısının belirlenmeden üreticinin pazara inmek zorunda bırakıldığını ifade eden Bektaşoğlu, "Geçen seneki fiyatın aynısı bu sene tekrar edildi ama geçen sene yevmiyeler 60 lirayken, bu sene 80 liraya çıktı. Gübre maliyetleri arttı, yani maliyet yüzde 30 arttı ama fındık fiyatları aynı kaldı. Türkiye'de fındık politikasında bir yanlışlık var. Yabancı bir firma Türkiye'ye geldi, bazı kurum ve kuruluşlara sahip oldu, devlet de buna göz yumdu. Fındığı Türkiye'den ne kadar ucuza alırsa dışarıda o kadar kar ediyor. Yani çalışan Hasan, kazanan Hans oluyor. Bunu hak etmiyoruz. Fındık için alın teri döken üreticiye emeğinin karşılığı verilmeli' ifadelerini kullandı.

FİSKOBİRLİK DEVREYE GİRMELİ

Fındığın üretim alanının sınırlandırılması gerektiğini de dile getiren Bektaşoğlu, "Ayrıca, TMO'nun bu bölgede fındık alması sıkıntılara neden oluyor. Bu bakımdan FİSKOBİRLİK'in tekrar devreye girmesi lazım. Fındıkla ilgili birtakım önergelerimiz var, bu önergelerin takipçisi olacağız. Umarım bölge milletvekilleri de destek olur ve birlikte vatandaşlarımıza müjde veririz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL