Gümüşova Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük, Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap, Ziraat Odası temsilcileri ve muhtarlar katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına destek olmak için Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi' başlatıldığını ifade etti. Projeye başvuran 184 aday üniversitenin elemeler sonucunda önce 42'ye, sonra 24 ve ardından 12'ye düşürüldüğünü söyleyen Rektör Çakar, Düzce Üniversitesi'nin bu süreç sonunda proje kapsamında destek almaya hak kazanan 5 üniversite arasında yer alma başarısı gösterdiğini dile getirdi.
170 proje üretildi
Düzce Üniversitesi'nin maddi açıdan ve insan kaynağı bakımından destekleneceğini belirten Prof. Dr. Çakar, proje için 70 milyon TL'lik bütçe önerisinde bulunduklarını sözlerine ekledi. Şimdiye kadar gerçekleştirdikleri 170 proje ile bölgenin problemlerine çözüm getirmek için akademik değer ürettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bölgenin kalkınması için çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşmayı seçtiklerini söyledi. Sağlık konusunda 'Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp' alanını belirlediklerini dile getiren Çakar, bu alanda tıbbi bitki yetiştiriciliğine ve sağlık turizmine odaklanacaklarını belirtti. Çevre konusunda ise 'Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı' alanını seçtiklerini ifade eden Rektör Çakar, başta fındık olmak üzere tarımsal atıkları değerlendirerek ekonomik değeri yüksek ürünler üretmeyi amaçladıklarının altını çizdi. Yapılan çalışmaları Düzce'nin ilçelerine ve köylerine de yaymak istediklerini dillendiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Düzce'nin kalkınmasına destek
Düzce Üniversitesi Rektörünün ardından Çevre ve Sağlık Alanlarında İhtisaslaşma Programı hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, projenin temel amacını köylerden başlayarak Düzce'nin kalkınmasına destek olmak şeklinde açıkladı. Düzce'nin verimli arazilere sahip olduğunu belirten Uğraş, iki büyük şehrin de ortasında yer alan Düzce'nin potansiyelini değerlendirmek istediklerini ifade etti. Çevre alanında tarımsal atıkların katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Prof. Dr. Uğraş, fındıkkabuğundan; kanser ilacı, ekoboya ve laminat parke üretimi konularında aşamalar kaydettiklerini sözlerine ekledi.
Sağlık konusunda ise Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında projeler üreteceklerini dile getiren Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, bu alanda tıbbi bitki ve mantar yetiştiriciliği ile sağlık turizmi konularında yoğunlaşacaklarını ifade etti. Köylerde tıbbi bitki yetiştirmek istediklerini söyleyen Uğraş, ayrıca bitki bahçelerinin peyzajının yapılarak bu alanların eko çiftliklere dönüştürülebileceğine dikkat çekti. İlgili bahçelerde hem tıbbi bitki yetiştiriciliği, hem arıcılık hem de tıbbi mantar yetiştiriciliğinin aynı anda yapılabileceğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Uğraş, böylelikle üreticilerin daha fazla gelir elde edebileceğinin altını çizdi. Üretimlerle ilgili Düzce Üniversitesi uzmanlarınca eğitim verileceğini söyleyen Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, minimum maliyetle fide ve tohum temini, hasat, kurutma, paketleme ve firmaya teslim aşamalarının da Düzce Üniversitesi kontrolünde yapılacağını belirtti. Üretilecek ürünlerin satın alınması konusunda firma ziyaretleri yaptıklarını ve bu alanda faaliyet gösteren büyük bir firmayla işbirliği anlaşması imzaladıklarını dile getiren Uğraş, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırarak sunumunu noktaladı.

Düzce Üniversitesi tıbbi bitki yetiştiriciliğine ve sağlık turizmine odaklanıldı