Tüm dünyada afetlere yönelik planlama, risk azaltma ve hazırlık kültürünü yaymayı amaçlayan 13 Ekim Dünya Afet Risk Azaltma Günü öncesinde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın katılımıyla afetlere hazırlık konulu toplantı gerçekleştirdi. İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Hasdal Yerleşkesi'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yaptı.

'Bir afet durumunda nasıl davranılacağını toplumun iyi bilmesi büyük bir önem taşıyor'
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ konuşmasında, 'Depreme hazırlık dediğimiz zaman özellikle vatandaşlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin, okul okuyan yavrularımızın bunun dışında da bütün vatandaşlarımızın bilinç seviyesinin arttırılması, bilgi seviyesinin arttırılması, bir afet durumunda nasıl davranılacağını toplumun iyi bilmesi büyük bir önem taşıyor. İkinci önemli husus da kanaatimce budur. Birincisi binaların hazırlıklı olması, hazırlanması muhtemelen bir depreme ve afetlere karşı, dayanıklılığın sağlanması bu dönüşümün gerçekleştirilmesi. Bir taraftan bu devam ediyor. Öbür taraftan toplumun hazır olması' diye konuştu.
'İstanbul'da yeni bir dönem başlatacağız'
Afet sırasında doğrudan müdahale için toplumun güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Akdağ, 'Burada gönüllüğü arttırmak gerekiyor. Hem bir afet sırasında doğrudan müdahale itibariyle hem de bu doğrudan müdahaleyi yapan kişilere destek olacak kişilerin itibariyle toplumu güçlendirmeliyiz. Kurtarma açısından da ilk yardım açısından da. Bunun için İstanbul'da yeni bir dönem başlatacağız. Çok sayıda gönüllüyü iyi bir biçimde yetiştirerek, onların bir afet sırasında müdahale edecekleri malzemeleri de kendilerine temin etmek suretiyle ilin afete hazırlığını çok daha güçlü hale getireceğiz' ifadelerini kullandı.
'Konteynerlerle lojistik destek hazırlığı yapılması doğrudur'
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ deprem konteynerleri konusuna değindi. Konteynerlerin atıl durumda olduğuna dair kendisine ulaşan bir malumatın olmadığını ifade eden Bakan Akdağ, 'Bu konteynerler bugün de var. Atıl durumda olduğuna dair bende herhangi bir malumat yok ama bu soruyla bu 500 konteynerleri gözden geçirtirim.Tabi ki bunların güncellenmesi gerekir. Malzemelerin belli ömürleri vardır. Bunların zaman zaman yenilenmesi gerekir. Bu şekilde konteynerlerle lojistik destek hazırlığı yapılması doğrudur. Özellikle büyük malzemeler açısından başka bir yol izleyemezsin. Gönüllüler ya da profesyonel kurtarma ekiplerine, sivil toplum örgütleri mensuplarına büyük malzemeleri evlerine veremezsiniz. En azından kendi giysileri baretleri ya da müdahale edeceği bir takım malzemeleri uygun bir çantayla evlerinde bulundurmalarının büyük yararı olacağına inanıyorum' şeklinde konuştu.
'Ciddi bir gönüllü ordusu oluşturacağız'
Bakan Akdağ, Türkiye'de kurtarma birliklerinde 2 bin civarında profesyonelin olduğunu ifade ederek, 'Önümüzdeki bir yıl içerisinde yoğun bir biçimde İstanbul gibi riski büyük olan kalabalık şehirlerimiz başta olmak üzere ciddi bir gönüllü ordusu oluşturacağız. İyi eğitilmiş bir gönüllü ordusu oluşturacağız. Türkiye'de bizim kurtarma birliklerimizde 2 bin civarında profesyonelimiz var. Bazı illerde ziyaret ettim. Bu arkadaşlarımız çok iyi yetişmiş arkadaşlar. Hem bunların sayısının arttırılması hem de gönüllülerle birlikte çalışma alışkanlığının biraz daha geliştirilmesi kanaatimce önemli olacak' dedi.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın konuşmasının ardından program afetlere hazırlık konularının görüşülmesi üzere basına kapalı olarak devam etti.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ,  Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısına katı