Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan şubeleri ziyaret ederek dernek başkan ve yöneticileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, ziyarette emeklinin sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.
Emeklilerin en büyük sorununun intibak yasası ve katkı payları olduğunu ifade eden Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, 'Bölgemizdeki şubelerimizi dolaşıyoruz. Emeklilerimizin sorunları hakkında bilgi alışverişi yapıyoruz. Emeklilerin sorunları maaş ve sağlık sorunları maaş sorunları deyince aklımıza gelen intibak yasası ve maaş yetersizliği var. Piyasa günden güne yükselmekte emeklinin aldığı paranın yetmediğinin ve emekliğinin yüzde 70'nin bankalara kredi borcunun olduğu görülmekte. Biz yılbaşında gelecek zamda bunların göz önüne alınması ve tüm emeklileri kapsayacak bir intibak yasası getirilmesini istiyoruz. Çünkü intibak geçmişten bu yana yasalarla yapılan farklılıkların ortadan kaldırılması olması lazım. Biz bütün emeklilerin ele alınmasını istiyoruz. Mevcut yasamızda emekli olma şartlarından başta 5 bin gün şartı. Biz 5 bin gün şartını taban aylığı olarak belirleyelim. Yani emekli olmaya hak kazanan kişi taban aylığı olsun. Biz diyoruz ki emekli olan en düşük maaş açlık sınırının bir lirada olsa üstünde olsun. Yine yasalarımızda olan 240 güne 1 puan verilerek kişinin hizmetine göre aylık bağlama oranı belirlenir. Aylık bağlandıktan sonra emeklinin çalışırken prim ödediği derecesi ve kıdemi vardır. Herkes derecesine göre aylık maaşını alırsa burada hiçbir kimsenin kimseye hakkı geçmez' dedi.
'Emekliyi özel hastanelerden kurtarın'
Emeklilerden alınan katkı paylarının emeklileri zorladığını ifade eden Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan şunları söyledi:
'Sağlık hizmetleri maalesef her gün paralıya gitmektedir. Belki bugün ilacımızı daha kolay imkanlarla alıyoruz. Belki hastaneye gidip hemen ilacımızı yazdırabilirsiniz ama Devlet ve Üniversite hastanelerinde görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde çok uzun süreler verilmektedir. Hasta olan hastaneye gittiğinde bir an önce tedavisinin başlaması gerekir. Doktor teşhis koyamadığı için tedavisine başlayamıyor. Emeklimiz istemeyerek, elinde olmayarak özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Özel hastanede bir veya iki günde hastanın teşhisi konuluyor ve tedavisi başlıyor. Ancak karşısına bir fatura çıkıyor, baş ağrısından giden bir hastanın bu seferde stres hastalığı başlıyor. Bizim hükümetimizden devletten istediğimiz emeklilere yapılan katkı paylarının ortadan kaldırılmasıdır. Bugün her emekli her ay en az 50 TL katkı payı ödemektedir. Buda emekliyi çok zorlanmaktadır. Bunların kaldırılmasını talep ediyoruz. Devlet ve özel hastanelerde görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerini daha önem verilerek bunlara çareler bulunarak emeklinin özel hastanelere gönderilmemesi sağlanmalıdır. Siyasilerimizden bir an önce bu konulara çare bulmalarını istiyoruz.'

Çalışkan “Maaşlar yetersiz kalıyor”