M. İrfan Yetik yaptığı açıklamada, 'Anadolu'nun manevi ve kültürel zenginliğiyle, ilmi ve maneviyatı birlikte yoğuran medeniyet hamurunun en müstesna temsilcileri olan İmam Hatip Okullarının temeli, yaklaşık bundan bir asır önce atıldı. 1913'te imam hatip yetiştirilmek üzere açılan medreseler imam hatip liselerinin ilk temelini oluşturdu. Daha sonra da imam hatip okulları, 13 Ekim 1951'de bütün engellemelere rağmen İstanbul başta olmak üzere yedi ilde yeniden açılmaya başladı. Maneviyatından uzaklaştırılmak istenen milletin talebi ve ısrarlı mücadelesiyle İmam Hatip Okulları büyüdü ve bu okullardan mezun olan milletin evlatları, aldıkları vazifeleri hakkıyla yerine getiren büyük değerler olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulundu' dedi.

'Müslümanların dünya çapında iz bırakan ilmi çabalarının en önemli yansımalarından birini oluşturan İmam Hatip Okulları, ülkemizin değişim ve dönüşümünde stratejik hamlelerini gerçekleştirmiş ve bundan sonra da gerçekleştirecektir' diyen Yetik şunları söyledi:
'Bir asrı geride bırakan bu birikim, önümüzdeki zamanlarda da hem içinde bulunduğu topluluğa hem de örnek bir model oluşuyla insanlığa ciddi katkılar sunmanın yanı sıra İslam'ın doğru bir şekilde öğretildiği ve samimi bir şekilde yaşandığı ortamlar oluşturmaya devam edecektir. Karanlık günlerin içinden geçerken gelecek nesillere aydınlık ufuklar açan ve okullarımızın kurulmasında, açılmasında ve geliştirilmesinde emeği olan başta Merhum Başbakan Adnan Menderes ve Celaleddin Ökten Hoca'yı, Tevfik İleri'yi, bu güzide okulların temelini atan İlim Yayma Cemiyeti'nin kurucularını ve bu okulların var olması için her türlü fedakarlığı göstererek maddi manevi desteğini esirgemeyen bütün ÖNDER ve öncülerimizi her daim olduğu gibi minnetle yad ediyor, vefat edenleri rahmetle anıyoruz. İlim ve irfanın samimiyetle buluştuğu bu güzide eğitim yuvalarının mezunu, mensubu ve hadimi olmakla iftihar ediyor ve zor dönemlerde bu hizmeti sahiplenen, yeniden can suyu vererek okullarımızı ayağa kaldıran tüm İmam Hatip sevdalılarını saygı ve şükranla hatırlıyoruz. 104. yılını kutladığımız İmam Hatip Okulları, kendi medeniyet köklerinin yanı sıra inanç ve değerleri konusunda herhangi bir mahcubiyet duymayan, düşünce, fikir ve inançlarını onurla ifade eden, kendinden emin, kararlı ve donanımlı bir neslin yetişmesi için her daim var olacaktır. Niteliğimizi ve istikametimizi koruyan, kollayan bizi bize döndüren, ruhumuzu ve aşkımızı her dem diri tutan bir anlayışla İmam Hatip davasında samimiyetle yolumuza devam edeceğiz.'