'Bizim önerimizle burası asla ve asla inşaata açılmayacak'
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Topkapı Sarayı'nın Hasbahçe'si imara açılıyor' iddialarına yanıt verdi. Hasbahçe'nin imara açılmasının mümkün olmadığını ifade eden Demir, 'Bugün bir gazetede habere konu olan yerdeyiz. İncili Köşk'ün bulunduğu temel kazısı üzerindeyiz. Söz konusu yer, bizim anıtlar kuruluna önerdiğimiz yer, demir yoluyla yani banliyö hattıyla şu anda üzerinde bulunduğumuz surların arasındaki dar alan. Bu alan gördüğünüz gibi aynı zamanda metruk bir alan, sahipsiz bir alan. Bizim açımızdan dünyanın en güzel yeri ama güvenlik açısından şehrin ve insanların güvenliği açısından da sıkıntılı bir alan. Ve, Sarai Sierra'nın öldürüldüğü yer, bu tam önerdiğimiz yerler. Bizim önerimizle burası asla ve asla inşaata açılmayacak. İnşaata açılacakmış gibi herhangi bir algı oluşmasını gerektirecek bir şey yok. Burada asla bir inşaat yapılması söz konusu değil' diye konuştu.
'Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız'
Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız diyerek sözlerini sürdüren Demir, ' Biz bunun arkasındayız. Hedeflediğimiz, sözünü ettiğim bu alanda, ecdat yadigarı tarihi eserlerimiz var. Birinci derece sit arkeolojik alanlarda eserleri ihya etmeniz mümkün değil. Ancak kazı yaparsınız ve kazıda bulduklarınızı sergileme imkanı elde edersiniz. Ama burada, şu anda üzerinde durduğumuz İncili Köşk ve Sarayburnu'na doğru devam ettiğimizde de Şevkiye Köşkü, Balıkçılar Kasrı ve Topkapı'ya ismini veren Topkapı Batarya Binası bulunmaktadır. Bunların hepsi Osmanlı eserleri, ecdat yadigarı tarihi eserleridir . Bu öneriyi yapmaktaki temel amacımız; Bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu mümkün olacak. Güvenlik ve kullanım açısından da sıkıntılı olan alanlar turizme kazandırılacak' şeklinde konuştu.
'Şu anda Topkapı Sarayı'nın depolarında binlerce tarihi eserler var'
Şu anda Topkapı Sarayı'nın depolarında binlerce tarihi eserlerin olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Demir, ' Bunların da aslında sergilenecek mekanlara, turistik mekanlara ve müzelere ihtiyacı var. İşte biz burada bu öneriyle; buranın güvenliğini sağlamış olacağız, insanlar tarafından kullanılmasının önünün açılmasıyla. Ecdat yadigarı tarihi eserin restorasyonunu sağlamış olacağız. Topkapı Sarayı'nda bulunan bu tarihi eserlerin sergilenmesinin önü açılmış olacak. Bunları düşündüğümüzde önerinin son derece makul son derece mantıklı, turizm açısından da kültürel değerlerinin ihyası ve yine kültürel değerlerinin tanzimi açısında ve buraların güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemli' dedi.

Başkan Mustafa Demir, “Bizim önerimizle burası asla ve asla inşaata açılmayacak”