Adıyaman Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kadim Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanlarından Yrd. Doç. Dr. Ebubekir İnan 'Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyin Atölyesi' projesi ile ilgili bilgi verdi.
Ebubekir İnan, 'Bu proje 2016 Nisan ayında Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirilen 'Aşk-Nebi Karma İslam Sanatları' sergisi ile başladı. Sergi sebebiyle üniversitemizde bulunan hattat hocalarımızla şehrimizdeki tarihi camileri gezdik. Hattat hocalarımızın incelemeleri sonucunda camilerimizde mihrap yazılarının, Lafzullahın ve Çihar-i Yar-i Güzin takımlarının (Peygamber Efendimizin ve O'nun en yakın dostları olan Hazret-i Ebû Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazreti Alî, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin'in isimleri) olmadığını tespit ettiler. Gerekli girişimlerde bulunulması halinde bu yazıları camilerimize ücretsiz olarak yazabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü hocamızın girişimleri ile üniversitemizin bu çalışmaları yürütebilmesi için Adıyaman İl Müftülüğünden gerekli izinler alındı. Alınan izinlerin ardından Adıyaman merkezde bulunan camilerde yaptığımız incelemeler sonunda tespit ettiğimiz Ulu Cami, Kab Cami, Musalla Cami, Yenipınar Cami, Çarşı Cami, İmamağa Cami, Sıratut Cami, Şeh Muhittin Arabi Cami, Hoca Ömer Cami ve Hacı Süleyman Camilerinin yazıları hazırlanmaya başladı' dedi.
Ebubekir İnan açıklamasında ayrıca, 'Projenin bu kısmında ise Hattat Mahmut Şahin'in öncülüğünde Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem ve Kütahya Vav-Der derneklerinde faaliyet gösteren hat sanatçılarının yazmış olduğu toplam 81 adet eser öğrencilerimizin de katılımıyla kesim, germe ve murakka işlemlerinden geçirilecektir. Bu işlemler hattatlar Mahmut Şahin, Demir Ali Kurtulmuş, Ramazan Taştan, Mustafa Ertuğrul ve Emrah Yılmaz tarafından Adıyaman Üniversitesi Minyaman Sanat Atölyelerinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz ve merakı olan herkes kadim sanatlarımızdan olan Hüsn-i Hat Sanatı ile ilgili bu teknik çalışmaları atölye projemiz sayesinde gözlemleyebilecek ve kendi kültürümüze ait olan sanatsal faaliyetleri öğrenmiş olacaklardır. Daha sonra tamamlanan eserler Adıyaman Üniversitesi Minyaman Sanat Atölyelerinde sergilenecek ve tespit edilen 11 camimize tezyin amacıyla asılacaktır. Çok yönlü bir proje olmasının yanında şehrimizin maneviyat merkezleri olan camilerimizin İslam estetiğinin zirvesi olan sanatlı yazılarla tezyin ediliyor olması bizler için büyük bir mutluluk. Tamamıyla el emeği ile yürütülen bu projenin gerçekleşmesinde kâğıdından kamış kalemine, is mürekkebinden yazısına, murakkasından çerçevesine kadar birçok detayda onlarca hocamızın katkısı var. Bu vesile ile başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Hattat Mahmut Şahin ve Hattat Demir Ali Kurtulmuş olmak üzere Bursa Bab-ı Nun, Eskişehir Vel-Kalem, Kütahya Vav-Der derneklerine ve emek veren herkese şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Projesi kapsamında 16 Ekim 2017 saat 14.00'da Vehbi Koç Konferans Salonunda Hattat Mahmut Şahin tarafından 'Medeniyetimizde Cami Yazıları', Hattat Demir Ali Kurtulmuş tarafından 'Nasıl Yapılır? İs Mürekkebi', Hattat Mustafa Ertuğrul ve Hattat Emrah Yılmaz tarafından 'Hüsn-i Hat Malzemeleri ve Kağıt Yapımı' konularında konferanslar verilecektir.
17 Ekim 2017 öğlen namazının ardından Adıyaman Merkez Ulu Camisi için hazırlanan yazı takımları yapılacak törenle yerlerine asılacak' ifadelerini kullandı.