ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, 2015 yılının ÇAYKUR için rekorlar yılı olduğunu belirterek, '2015 yılında 681 bin ton yaş çay alarak 131 bin ton kuru çay ürettik. Kuru çay üretiminde rekorlar kırdık. Yaş çay ödemelerinde ilk kez 1 milyar TL'nin üzerine çıktık. Diğer ödemelerimizde ise 2 milyar TL'nin üzerine çıktık. Kar artışımız yüzde 88 oranında oldu. İhracattaki ciro artışımız ise yüzde 101 oldu. 2015 yılı ÇAYKUR için çok verimli bir yıldı' dedi.

Çayın taban fiyatı açıklandı

Sütlüoğlu beyaz çay filizi fiyatının 400 TL'ye yükseltildiğini kaydederek, 'Beyaz çay ücretini 400 TL olarak belirledik. Geçtiğimiz yıl 1 kilo beyaz çay karşılığında üreticilerimize 350 TL ödemiştik. Bu yıl bunu 50 TL arttırdık. Bu tamamen bir ek gelirdir. Herkes beyaz çay filizlerini toplayıp getirsin' şeklinde konuştu.

YAŞ ÇAY ALIMLARINA BAŞLIYOR

Sütlüoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaş çay alımlarına 3 Mayıs tarihi itibariyle başlayacaklarını ifade ederek, '2016 yılı yaş çay sezonunu yarın itibariyle başlatıyoruz. 2016 yılında ilk sürgün alımlarında dekar başına uygulayacağım çay kotası 400 kilo olacaktır. Üreticilerimizden çay bahçelerine erken girmelerini istiyoruz. Vatandaşımızdan ricamız budur. Çaylarını erken toplasınlar. Bahçelerine erken girsinler. Kalitesiz toplanan çayla kaliteli kuru çay üretimi yapmamız mümkün değil. Kuzey iklim kuşağında olduğumuz için dünyada üzerine kar düşen tek çay bitkisi bizimki. Bu nedenle haşere içermiyor ve ilaçlama yapılmıyor. Elimizdeki bu hazineyi kalitesiz üretim ile heba etmeyelim' dedi.