Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Çorum Vali Ahmet Kara, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, ÇESOB Başkan Vekili Recep Gür, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Cinbek, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca ve Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri katıldı.

Çorum'un tarım kenti olduğunu belirten Vali Ahmet Kara, tarım kenti olmaya da devam edeceğini söyledi. Vali Kara, Çorum'un sanayisi, turizmi olmasa dahi Hıdırlık'ta defin bulunan üç sahabenin inanç turizmi kapsamında dünyaya tanıtması halinde bunlardan elde edilecek gelirin Çorum'a yeteceğini belirtti. Çorum'un tek bir sektöre bağlı olmadığının altını çizen Vali Kara, tanıtılması gereken bir çok değere sahip olunmasına rağmen yeteri kadar tanıtılamadığının kaydetti.

Çorum'un sanayileşmiş bir kent olduğunun anlatan Vali Kara, 'Çorum, tümden sanayileşse ve turizm gelirleri şaha kalksa da yinede Çorum'da başak sektörü tarım olacaktır. Çorum'un en büyük özelliği tarım kenti olmasıdır. Her türlü tahılın üretilebileceği arazilerimiz var. Bir tarafımızda da hayvancılık yapılacak her türlü ortam mevcut. Kars'ın hayvan sayısı buradan fazla. Ancak Çorum'da oradan daha güzel hayvancılık yapılması beni mutlu ediyor. Tarım'da da hayvancılık önemli yere sahip. Gelecekte de böyle olacak. Devletimizde küçükbaş hayvancılığın özendirilmesi noktasında politikalar oluşturmaktadır. Şuanda tarımın her safhasına teşvik verildi. Hayvanın doğumundan, buzasına, etinden yemine kadar teşvik var. Mesela devlet memurlarına ticaret yasaktır. Ticaret yapamaz. Tarım ve hayvancılık serbest. Bir öğretmen arıcılık yapabilir. Herhangi bir ürün yetiştirip satabilir' dedi.
Devletin görevi vatandaşın işini kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Vali Kara, Valilik olarak birliklere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

DAMIZLIK KOÇ VE KOYUN HAVUZU OLUŞTURULMALI

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Çorum'un hayvancılığın merkezi olması için damızlık koç ve koyun havuzunun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bunun yapılabilmesi için 15 dekarlık bir alana ihtiyaç duyduklarını dile getiren Avcı, bu arazinin kazandırıldığı takdirde bu havuzu oluşturacaklarını dile getirdi.
Görev süresi boyunca hayvancılığın gelişmesi adına elinden gelen gayreti gösterdiğini dile getiren Avcı, geçtiğimiz günlerde toplanan Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olağan genel kurulunda yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini belirterek, omuzlarındaki yükün biraz daha arttığını ifade etti.

Yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi veren Şevket Avcı, 'Hayvan Pazarı köylümüzün tam bir çile çektiği yer. Hayvan pazarında bir tane adaklık kurban alsak saat 11.00'den önce çıkaramıyoruz. Hayvan pazarı için belediyemiz çalışma yapıyor. İnşallah en kısa sürede tamamlanarak halkın hizmetine sunulur. Hayvan pazarı yapılırken borsa şeklinde yapılırsa bizde koyun keçi birliği olarak bundan memnuniyet duyacağız' diye konuştu.

ÇORUM KALKINIRSA HEPİMİZ KALKINIRIZ

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş da, Çorum'daki ticareti geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, Çorum kalkındığında herkesin gelirlerinin artacağını ve kalkınacağını belirtti. Bektaş, Çorum'daki en önemli sorunlardan birisinin de arazi toplulaştırması olduğunu kaydetti.
Hayvan Pazarı ile ilgili de açıklamalarda Bektaş, 'Hayvan Pazarı Çorum'un kanayan bir yarası. Yeni bir hayvan pazarına çok acil ihtiyacımız var. Bunun bir an önce faaliyete geçmesi lazım. Ticaret Borsasına bir ürün geldiği zaman satıcıdan alıcı birbirini görmüyor. Bize hayvan geldiğinde elektronik olarak et oranı, yaş oranını çıkartacağız verimini ortaya çıkaracağız satıcı istediği alınacak. Ürettiğimiz ürünün pazarlamasını bilmiyoruz. Bunun için hepimize büyük görevler düşüyor. Çorum'daki ticareti geliştirmeyi istiyoruz. Çorum kalkınırsa hepimizin geliri artar. Hepimizin cebine para girer' şeklinde konuştu.