CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı'na eleştirilerde bulundu. Zeybek, söz konusu değişikliğin hayata geçmesi halinde toplumun farklı kesimlerinin büyük sorunlar yaşayacağını kaydetti.

TEKELLEŞMEYE YOL AÇAR

Getirilmesi planlanan arabuluculuk sistemini de eleştiren Zeybek, "Ceza ve hukuk yargılaması alenen olduğu halde arabuluculuk görüşmeleri tam tersine gizlidir. Arabuluculuk büroları, yakın kişilere kazanç sağlamaya, ticari müesseselere dönüşmeye ve büro tekelleşmesine yol açacaktır. Çıkarılan kanunlar uyuşmazlıkların daha da artmasına neden olacaktır. Sosyal devlet sorunları azaltıcı, taraflara cazip gelebilecek avantajları sağlamalıdır. Taraflar süreci yürütürken eşitlik ilkesini hissederlerse olumlu sonuçlar elde edilebilir. İşçinin, işveren karşısında ekonomik olarak güçsüz olduğu yaşamımızın bir gerçeğidir" dedi.

İDEOLOJİLERİ HALİNE GELDİ

Tasarının, hükümetin emeğe ve çalışana olumsuz bakışını da yansıttığını savunan Zeybek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Taşeron işçiliği yaygınlaştırdınız ve geçici çalışanları iş hayatına soktunuz. Sosyal güvenliğin kapsamını daraltıyorsunuz. İktidarınız döneminde zengin daha da zenginleşirken, emekçi bir lokma ekmeğe muhtaç hale geldi. Bu anlayış bugünkü siyasal iktidarın ideolojisi haline geldi. Emeğe saldırmak, onun iş gücünden kazanmak insanlığa ihanettir. O yüzdendir ki, bu tasarının işçiyi daha çok köleleştireceğini düşünüyoruz."