Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ve Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Yılmaz'ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda Niksar cevizinin önemi ve gelişimi konuşuldu.
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan 4. Ceviz Çalıştayı'nı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, 'Biz Niksar cevizinin neden bu kadar marka değere sahip olduğunu neden bu kadar kaliteli olduğunu kendimizin Niksarlıların bilmesi gerekiyor. Birçok ulusal bazda hatta uluslararası bazda ihracat yapan baklavacıların Niksar cevizinden başka ceviz kullanmadığını biliyor ve görüyoruz. Yani cevizimizin bu kadar kıymetli bir aroması var. İşte bir defa bu değerimizi kendimiz bileceğiz buna sahip çıkacağız ve bunu markalaştıracak ürünler haline getireceğiz' dedi.
Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya ise ceviz konusunda Tokat'ta ve Türkiye'de bir marka olmayı düşündüklerini belirterek, 'Bugün yine ceviz borsasının açılışını yapacağız. Yani cevizin borsası elbette sadece Niksar'da olsun istiyoruz. Tabii ki ceviz sadece Niksar'da yetişmeyecek Tokat'ta, Erbaa'da, Reşadiye'de yetişecek ama Niksar'da pazarlansın, bunun çıkış kapısı, fiyatlandırması, borsası burada olsun istiyoruz. Dolayısıyla o yüzden bugün ceviz borsasını açmış olacağız. Senelerdir 1990 yıllardan beri ilçemizde valiliğimizin, özel idaremizin, Tarım Bakanlığımızın sosyal yardımlaşma vakfının, kaymakamlığımızın, belediyemizin destekleriyle ceviz ekimi sürekli devam ediyor. Bugün gelinen noktaya baktığımızda 140 bin civarında ceviz ağacı varlığımız oluşmuş. Olan türlerin de hocalarımızın desteğiyle ıslah edilmesi süreci devam ediyor. Yeni türlerin daha verimli, türlerin geliştirilmesi, bunların yaygınlaştırılması devam ediyor. İnşallah hep birlikte ceviz konusunda daha iyi bir yerlere geleceğiz. Türkiye'de bir numara olacağız. Niksar'da ve çevre ilçelerinde bunun artırılmasını sağlayarak bu ürünümüzün Türkiye'de üretiminin artmasını saplamaya katkıda bulunmaya çalışacağız. Ceviz yabana atılacak bir ürün değil, son derece faydalı, sağlığa faydalı bir üründür' diye konuştu.

'Ceviz çok değerli, birçok yerde kullanılan bir üründür'
Tokat Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan da, 'Niksar bizim büyük ilçelerimizden birisi. Kalesi ile suyu ile meşhur insanı ile meşhur şimdi de cevizi ile meşhur bir şehrimiz. Bizim Türkiye olarak ihtiyacımız üretmek. Üretim üretim üretim ama ne üretirsek üretelim şu anda ihtiyacımız olan tarımsal üretim, hayvancılık alanındaki üretim bunlardan birisi de ceviz üretimidir. Ceviz çok değerli, birçok yerde kullanılan bir üründür. Niksar'ımız bu konuda bir numara, inşallah borsanın da güzel bir şekilde çalışmaya başlamasıyla bu konuda büyük adımlar atılacak' şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap'ın oturum başkanlığını yönettiği çalıştayda, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça 'Ceviz yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları', Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Sebahattin Yılmaz ise 'Niksar ekolojik şartlarının ceviz yetiştiriciliği yönünden değerlendirilmesi' başlıklı sunum yaptı.
Çalıştayda ayrıca Tahsin Çamkerten isimli pastacının yapmış olduğu cevizli çikolata ise büyük ilgi ve beğeni topladı. Programda En İyi Terli Altın Ceviz Yarışmasında dereceye giren Saliha Gürel, Naime Özyurt, Rıza Yıldırım, Azim Küpeli ve Cemil Tekin'e protokol tarafından ödülleri verildi.
Ceviz ürünleri sergisi ve ceviz ürünlerinden yapılan yöresel ikramların ardından, program ceviz borsası açılışının yapılması ile sona erdi.
Programa ayrıca TSO Başkanı Mahmut Bülent Aybak, Tokat İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Eraslan ve ceviz üreticileri katıldı.

Tokat’ta ’4.Ceviz Çalıştayı’ yapıldı