10 ayrı enstrüman çalabilen otizmli Murat Yurtcu, en büyük hayali olan konservatuvarı kazanabilmek için 5 yıldır enstrüman çalıp, ses eğitimi alıyor. Org, keman, bağlama, gitar, flüt, perküsyon, melodika, davul ve darbuka çalabilen 20 yaşındaki gencin müzikle olan serüveni, yaşadığı Zeytinburnu'nda 2011 yılında belediyeye bağlı Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'ndeki (AKDEM) müzik okulu ile başladı. Hocasının kısa sürede yeteneğini keşfettiği otizmli Murat, hızlı kavrama kabiliyeti sayesinde çaldığı enstrüman sayısını 10'a çıkardı. Tamamı engellilerden oluşan AKDEM Müzik Grubu'nda vokalistlik yapan Murat, yıllardır hayalini kurduğu konservatuvarı kazanabilmek için her gün müzik okulunun yolunu aşındırıyor. Murat'a en büyük desteği ise müzik hocası Ümit Akkuş veriyor. Müzik eğitimi almadan önce tek kelime konuşamayan Murat, şimdi duyduğu her şarkıyı hem notalara döküyor hem çalıyor. Mutlak kulak yeteneğine sahip otizmli genç, ilk enstrümanını da kendisi yaptı.
Her fırsatta AKDEM'deki müzik hocası Ümit Akkuş ile birlikte çalışan Murat, Zeytinburnu Belediyesinin engelli bireyler için açtığı müzik okulu sayesinde bütün enstrümanlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Müzik grubunda uzun yıllardır vokalistlik yapan Murat'ın enstrümanlara olan yeteneği kadar sesi de dikkat çekiyor.

'Ben büyüyünce DJ olmak istiyorum'
Müzikle uğraşırken çok mutlu olduğunu söyleyen Murat Yurtcu, 'Müzik farklı olduğu için müzikleri seviyorum. Mesela bağlama, perküsyon, darbuka, def, melodika, org, keman, saz gibi müzik aletlerini seviyorum. Ben büyüyünce DJ olmak istiyorum. AKDEM'de müzik eğitimi alıyorum. Pop, rock, arabesk, fantezi, Türk sanat müziği, türkü gibi türleri çalıyorum. 7 yaşımdan bu yana uğraşıyorum müzikle' dedi.

'Mükemmel bir müzik kulağı var'
Murat'ın özel bir yeteneğe sahip olduğunu belirten müzik hocası Ümit Akkuş, 'Murat'ın dikkatimi çekmemesi imkansızdı. Murat çok önemli bir yetenek, bütün öğrencilerim öyle ama Murat farklı. Kabiliyeti çok yüksek. Mükemmel bir müzik kulağı var. Duyduğu melodiyi unutmuyor. Unutmadığı gibi parmaklarına yansıtabiliyor. Anında duyduğu ezgiyi çıkarabiliyor. Müzikle alakalı hiçbir şeyi unutmadığı için profesyonel bir müzisyenle nasıl konuşmam gerekiyorsa Murat'la ben öyle konuşuyorum. Hangi ton, hangi makam, bunları artık ezberlemiş durumda. Müzik Murat'ın yaşam biçimi. En büyük hayali konservatuvar okumak, DJ olmak, sahne almak' diye konuştu.

'Çocuklarının yeteneklerini gözardı etmesinler'
Otizmli bireylerin sosyalleşmesi ve yeteneklerini keşfetmesi için ailelere önemli görevler düştüğünü de belirten Akkuş, 'Otistik çocuğu olan ailelerin olabildiğince çocuklarına destek olmalarını tavsiye ediyorum. Maneviyat biraz daha önemli. Çocuklarının yeteneklerini gözardı etmemeleri gerekli. Bazen aileler bazı şeyleri kabullenemeyebiliyor. Uzman yardımıyla böyle Murat gibi yetenekler ortaya çıkabilir. Engel hepimizin hayatında olabilir. Aileler çocuklarının engelini kabul etmeyip eve kapatmasınlar' ifadelerini kullandı.

'Önceden bir kelime söylemeyen çocuk cümle kurmaya başladı'
Murat'ın çok küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgisi olduğunu belirten anne Selamet Yurtcu da, 'Kendi halinde bir çocuktu Murat. Göz iletişimi yoktu, iletişimi yoktu eğitime başladığımız sırada ama müziği çok seviyordu. Tavsiye üzerine ilk olarak bağlama aldık. Çalamıyordu ama vakit geçiriyordu. Henüz konuşamıyordu ama çalmaya çalışıyordu. Çok müzik dinlerdi. Doktor televizyondan uzak tutacaksın demişti iletişim kurması için. Karşına alacaksın konuşacaksın, onunla çocuk olacaksın demişti. Eline mutfak araç gereçlerini alır onları enstrüman gibi kullanırdı. Sonra bağlama aldık. Hocamız da yetenek olduğunu söyledi. Müzikle ilgili nerede kurs varsa giderdik. AKDEM açılınca da buraya gelmeye başladık. Ümit hocayla tanıştık, işinin ehli olduğu için bizim adımıza daha iyi oldu her şey. Murat'ta çok seviyor. Müzik onun hayatında çok şeyi değiştirdi. Hayata bakışını değiştirdi başta. İnsanlarla iletişim kurmaya başladı. Önceden bir kelime söylemeyen çocuk cümle kurmaya başladı şarkıları söyleye söyleye' ifadelerini kullandı.
7 yaşında bağlama çalmayı öğrenen Murat, geçtiğimiz aylarda ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu'nun konserinde bağlama çalıp vokalistlik yaptı.