Meclis'e sunulan torba yasayla tütün üretimine getirilmek istenen kısıtlamayla ilgili değerlendirmeler yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, tütünün Türkiye ve Samsun için önemli bir ürün olduğunu ifade etti. Tütün piyasasında ciddi bir rantın olduğunu dile getiren Tosun, bu kısıtlamanın da ranttan kaynaklandığını savundu.

KALİTELİ TÜTÜN ÜRETİLİYOR

Samsun için tütünün bir marka olduğunu ifade eden Tosun, Türkiye'de üretilen toplam tütün miktarında Samsun'un üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Samsun'un yaklaşık 7 bin ton üretime sahip olduğunu belirten Tosun, 'Özellikle tütün, küçük aile işletmeciliği şeklindedir. Öte yandan tütün ekolojik olarak Samsun'a adapte olmuştur ve kalite tütünün olduğu bir yerdir. Yurt dışındaki tütün firmalarının ve sigara markalarının harmanda kullandığı kaliteli tütün Samsun'da üretiliyor. Tütün bizim için çok önemli' ifadelerini kullandı.

CİDDİ BİR RANT VAR

2002 yılından sonra Türkiye'de kademeli olarak özelleştirme sürecinin başladığını belirten Tosun, Tekel'in satılışı, uluslararası markaların piyasaya girmesiyle beraber pazarda ciddi bir ranttın oluştuğunu dile getirdi. Bir kilo tütünden yaklaşık 50 paket sigaranın çıktığını kaydeden Tosun, tütünün Türkiye için önemli bir sektör olduğunu söyledi. Tosun, 'Aslında biz Tekel'i satarak, bindiğimiz dalı kestik, altın yumurtlayan tavuğumuzu resmen katlettik. İşte bu yeni süreçte bunların uzantısı. Son zamanlarda özellikle üretici, artan tütün ve sigara fiyatlarından dolayı kendi çözümünü üretmeye başladı. Kıyılmış tütünde, ikinci elde hareketlenme başlayınca sermaye ve tekel bundan rahatsız oldu. Üreticinin hareketini bloke edip, tütün piyasasının yüzde 100'ünü kontrol altına almak istiyorlar. Bu yasa teklifi kesinlikte torba yasadan çıkarılmalı. İthalata değil üretime dönük politikaların geliştirilmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL