Büyükçekmece Belediyesi, Mimarsinan Mahallesi Poyraz Sokak'ta yaşayan Roman vatandaşlar için 'Roman Şenliği' düzenledi. Şenlik kapsamında mahalle meydanına kurulan ızgaralarda tonlarca balık pişirilerek, Roman vatandaşlara dağıtıldı. Balık ekmek yiyen Romanlar, daha sonra davul ve zurna eşliğinde göbek atarak eğlenceli bir gün geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Roman Milletvekili Özcan Purçu ile birlikte şenliğe katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Romanlarla bir araya gelerek sohbet etti. Sonrasında ise Roman vatandaşlarla bir toplantı gerçekleştiren Başkan Akgün, Poyraz Sokak'ta gerçekleştirilecek olan yerinde kentsel dönüşüm ile ilgili Roman vatandaşları bilgilendirdi. Proje detaylarını Romanlarla paylaşan ve Romanların sorularını yanıtlayan Başkan Akgün, hiçbir Roman vatandaş yerinden, yurdundan olmayarak yeni evlerinde yaşayacağını söyledi.

'2 bin 500' Roman vatandaşın yaşadıkları evleri, kendi oldukları yerde dönüşüme tabi tuttuk'
Roman vatandaşlara yerinde kentsel dönüşümü anlatan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 'Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallemizde özellikle Roman vatandaşlarımızın oturmuş olduğu bölgedeki balık festivalindeyiz. Her sene Ekim ayında burada bir balık festivali yapıyoruz. Roman vatandaşlarımız balıkları pişiriyorlar, dağıtıyorlar, yiyorlar. Davul zurna eşliğinde eğlenerek bir günümüzü böyle geçiriyoruz. Bugün bir başka önemli işimiz daha var, Roman vatandaşlarımızla. Büyükçekmece Belediyesi olarak Mimar Sinan Mahallesinde kentsel dönüşüm içerisinde kalan 2 bin 500 Roman vatandaşımız var. 2 bin 500'ünün de yaşadıkları evleri, kendi oldukları yerde dönüşüme tabi tuttuk. Roman vatandaşlarımızı buradan herhangi bir yere kaldırmak değil tam tersine şehrin tam göbeğinde onlara site şeklinde bir proje hazırladık. Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesinde yaşayan Roman vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm çerçevesinde, depreme karşı hazırlıklı olması bakımından nasıl bir yeni yaşam onları bekliyor, bunları anlatacağız' diye konuştu.

'Midwood 'un içerisinde roman vatandaşlarımızın hepsi kendisine yer bulacak'
Büyükçekmece sınırları içerisinde yapılan Midwood projesinin Roman vatandaşlara çok önemli iş imkanı saplayacağını belirterek sözlerine devam eden Başkan Akgün, 'Ayrıca Roman vatandaşlarımız çok kabiliyetli insanlar. Sanatsal faaliyetlere çok fazla yatkınlar. Bu nedenle Büyükçekmece Belediyesi tarafından yap işlet ile yaptırılan dünyanın en büyük 3'üncü büyük film platosu olan Midwood 'un içerisinde Roman vatandaşlarımızın hepsi kendisine yer bulacak. Ve bana göre Büyükçekmece ve çevresindeki Roman vatandaşlarımızın geçim kaynağı, Büyükçekmece Midwood projesinden olacaktır' şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise, 'Roman vatandaşların yaşadığı alanların yerinde dönüşümle yenilenmesinin Romanlar için çok önemli olduğunu belirterek, 'Bugün Roman vatandaşlarımıza birçok sürprizimiz var. Birincisi ülkede Romanların en büyük sorunu olan kentsel dönüşüm sorunu. Büyükçekmece'de ve Büyükçekmece Belediye Başkanımız Dr. Hasan Akgün öncülüğünde yerinde dönüşüm, bu çok önemli. Türkiye'de olmayan yerinde dönüşümle ilk defa Roman mahallesinde evler kentsel dönüşüme sokulacak. Roman vatandaşlar hiçbir yere gitmeyerek doğduğu, büyüdüğü yerlerde kalarak yeni evlerine sahip olacaklar.

Başkan Hasan Akgün, Roman vatandaşlara yerinde kentsel dönüşümü anlattı