Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize ağırlıkta olmak üzere Trabzon ve Artvin illerinde 2016 yılının ilk yaş çay hasadına başlanıldı. ÇAYKUR'un geçtiğimiz gün 3 Mayıs itibariyle yaş çay alımlarına başlayacağını duyurması ile yaş çayı toplama olgunluğuna ulaşan çay üreticileri bahçelerine girdi.

Kemalpaşa bölgesinde yaş çay toplama olgunluğuna ulaşırken diğer bölgelerde ise ürün tazeliğini koruyor.

Çaykur için rekor yıl!

ÇAYKUR tarafından üreticilerin bahçelerine erken girerek topladıkları taze çayları kendilerine teslim etmeleri istense de Rize ve Trabzon sahillerinde üreticilerin bahçelerine girmekte acele etmedikleri gözlendi. Yaş çay taban fiyatı henüz açıklanmazken yaklaşık 850 bin dekar alanda 210 bin üreticinin 3 sürgünde yaklaşık 1 milyon ton çay hasat etmesi bekleniyor.

ÜRETİCİ 2 TL İSTİYOR
Çay bahçesine girmekte acele eden Abdurrahim Paliç yaptığı açıklamada, 'Sezonun verimli geçmesini diliyoruz. Havalar biraz soğuk gittiği için çay biraz gecikti. Şu anda da çok taze. Ancak havaların iyi gitmesi ile birkaç günde tamamen toplanacak olgunluğa ulaşır. Çay taban fiyatı henüz belirlenmedi. Ancak ülke şartlarını da göz önüne alarak kilo başı 2 TL verilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz' dedi.

KOTA SEVİNDİRDİ
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise yaptığı açıklamada 1. sürgün çay hasadında ÇAYKUR'un dekar başına 400 kilo kota uygulamasının üretici açısından sevindirici olduğunu belirterek, '1. sürgün için açıklanan 400 kiloluk kotadan dolayı ÇAYKUR'a teşekkür ediyoruz. İnşallah bu uygulama diğer sürgünlerde de devam eder ve sorunsuz bir sezon olur. Bu yıl iyi bir sezon olacağına inanıyoruz. Ziraat Odası olarak ilgili kurumlar ile istişare ederek biz bu yıl yaş çay kilogramı için 2 TL talep ettik. Bunu talep ederken ülkenin imkanlarını değerlendirdik' dedi.