Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fon verilen ve 10-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Son Damla Da Gitmeden Önlemini Al' isimli Erasmus+ Programı Projesine, Mersin Büyükşehir Belediyesi de destek verdi.
Proje kapsamında Türkiye geneli ile Romanya, Bulgaristan, İtalya, Letonya ve Portekiz ülkelerinden Mersin'e gelen 36 gönüllü katılımcı ve Yunus Emre İşitme Engelliler Ortaokulu'ndan 30 işitme engelli öğrenci, bilinçli toplum ve sürdürülebilir çevre için kollarını sıvayıp Kızkalesi sahilini temizlediler.
'Öğrenciler arasında kültürel etkileşim sağlandı'
Sahilde temizlik yapan ve İtalya'nın Cenova şehrinden programa katılan Emmanuele Kolp, 'Buraya Erasmus+ Programı aracılığıyla gençlik değişimi projesi için geldim. Aynı zamanda bu proje bir su kirliliği projesi. Mersin'de birçok farklılık gördüm ve benim için en büyük farklılık, yaşadığım şehir büyük bir şehir ama Mersin'de bulunduğumuz yerler daha küçük şehirler ve çok hoşuma gitti. Her şey çok güzel görünüyor' dedi.
Program boyunca su kirliliği ve su kirliliğinin önüne nasıl geçilebileceği konusunda bilgilendirmeler yapıldığını belirten Kolp, 'Su kirliliğinin özellikle Türkiye özelinde ne gibi sorunlar yarattığıyla ilgili tartıştık. Bugün de burada toplandık. Bu güzel çocuklarla hayatımda ilk defa bir plajı temizledim. İlk kez böyle bir şeyin için de bulundum. Böyle bir şeyin içerisinde bulunmak, onlarla iletişim kurmak benim için çok güzel' diye konuştu.
'Denizler çöplük değil'
Yunus Emre İşitme Engelliler Okulu'nda 7. sınıf öğrencisi olan Esma Öztürk ise 'Çöpleri toplayıp, çöp kutusuna attık. İnsanların çöplerini çöp kutularına atmaların lazım. Denizler çöplük değil. Sahillerimiz temiz kalmalı' şeklinde konuştu.
Sahilde insanların her türlü çöpü kuma ve denize attığını söyleyen 7. sınıf öğrencisi Emine Kelleli de 'Avrupa'dan gelen misafirlerimizle temizlik yaptık. Ben bu etkinlikte çok mutlu oldum. Her yeri tertemiz yaptık. İnsanlar çevre konusunda daha dikkatli olmalılar. Çöpleri yere değil, çöp kutusuna atmalılar. Bu etkinlikle yabancı ülkeden gelen misafirlerle tanışma fırsatı bulduk o yüzden bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.
Hayata geçirilen proje, çevre ve deniz kirliliği konusunda bilinçlenmiş gençleri topluma kazandırmak, deniz kirliliğinin ne boyutlara geldiğini insanlara göstermek ve bu konuda alınması gereken önlemlere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği'nin çok kültürlü yapısının yansımalarını da kapsayan proje ile farklı kültüre sahip gençler çevre için bir araya geldi ve birbirleri ile kültürel etkileşim sağladı.

Avrupalı öğrenciler, işitme engellilerle birlikte Kızkalesi sahilini temizledi