Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, İl jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı korurken şehit düşen polis memuru Nedip Cengiz Eker'in annesi Güzel Bahar ve babası Nihat Eker, 15 Temmuz gazileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tunceli Belediyesi ile 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Tunceli Şubesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Tunceli Şubesi Başkanı Yaşar Seven, 'Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yuvalanmış bir grup haine vatanı, milleti ve toprağımızı yok etme emri vermiş bu hain örgüt, o gece milletin kendisine emanet ettiği silahları millete doğrultmuştur' dedi.
Zor zamanların kahramanlar yetiştirdiğine dikkat çeken Seven, 'Ülke olarak zor zamanlarımızda kahramanlar yetişir. Bu kahramanlar ki adı Mustafa Kemal Atatürk olur yürür gavurun üzerine, döker İzmir'den denize, adı Ömer Halisdemir olur çeker vurur darbeci generali alnından elleri titremeden, adı Tuncay Sonel olur gider hava üssüne uçaklar havalanmasın diye nöbet tutar korkusuzca. O gece rüzgarını gönderip bayrağımızı dalgalandırmayı sağlayan Allah'a şükürler olsun. Ve selam olsun Cengizlere, Ömerlere, Neciplere. Selam olsun 250 şehidimize. Bayrak namustur deyip namusunu kirletmemek için canını toprağa verenlere' diye konuştu.
15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Serhat Çağ ise, '15 Temmuz'un 15. ayında dersimiz 15 Temmuz'u unutmamak, unutturmamak. 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak adına bugün Dersim'deyiz. Hainler bu devletin askerine, polisine, milletine kurşun yağdırdılar. Kullandıkları mühimmatlar hepimizin cebinden çıkan, bu halkın vergileriyle alınan, bu devletin mühimmatlarıydı. Acımasızca vurdular, tanklarla ezdiler, milletimizi, askerimizi, polisimizi şehit ettiler. Hainleri her zaman lanetle anacağız. Bu millete, bu devlete verdikleri zararı hiçbir zaman unutmayacağız. Kahramanlarımız, şehitlerimiz, gazilerimiz sizleri de hiçbir zaman unutmayacağız' dedi.
15 Temmuz hain darbe girişiminin unutturulmaması gerektiğini vurgulayan AK Parti Tunceli İl Başkanı Fatih Tek de, '15 Temmuz'da hala 1915'teki Çanakkale ruhu insanlarımızın yüreğinde yer etmektedir. 15 Temmuz ruhuyla çok kıymetli liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın bir talimatıyla bütün kahramanlarımız ve milyonlar sokağa dökülmüş, vatanına, milletine, birliğine, toprağına sahip çıkmıştır. Bize düşen 15 Temmuz'u önce anlamak, sindirmek daha sonra da unutmamak ve unutturmamaktır' dedi.

'O hain geceden daha güçlü çıktık'
15 Temmuz gecesini asla unutmayacaklarının altını çizen Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, bu toprakları vatan yapan ecdadımıza karşı herkesin sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Sonel, 'O gece başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetiyle, milletimizin azmiyle o hain gece bertaraf edildi. Hani derler ya her şerde bir hayır var. İşte devletin içerisine sızmış pislikler, çürük elmalar bir bir temizlenmeye başlandı. Allah'ın izniyle o hain geceden daha güçlü çıktık. Bu memleket kolay kazanılmadı. Öncelikle yüce Rabbim vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize göz diken hainlere, bunun adı ister FETÖ olsun, ister PKK olsun, ister DEAŞ olsun, ister DHKP-C olsun kim varsa göz diken fırsat vermesin. Hepimiz bu güzel memleket için, rengini şehitlerimizin kanından alan al bayrağımız için hepimiz canımızı feda etmeye hazırız' şeklinde konuştu.

Şehit babası hem duygulandı hem de duygulandırdı
Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikastı önlemek amacıyla girdiği çatışmada şehit düşen polis memuru Nedip Cengiz Eker'in babası Nihat Eker ise, oğluyla gurur duyduğunu aktardı. Eker, zaman zaman duygulandığı konuşmasında, 'Oğlum, 15-16 Temmuz 2016 gecesi Muğla'nın Marmaris ilçesinde alçakça gerçekleştirilen darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini engellemek için asker kılığındaki FETÖ örgütüyle çıkan çatışmada devletinin varlığını ve bağımsızlığını korumaya çalışırken şehit olmuştur. Ülkemizin elden gitmesine ramak kala Çanakkale'nin, milli mücadele ruhunun geri döndüğüne şahit olduk. O olaydan bir buçuk yıl geçmesine rağmen 15 Temmuz ruhunun aziz şehitlerimizin üzerinde dolaşmaya devam ediyor' dedi.
Şehit Nedip Cengiz Eker'in annesi Güzel Bahar Eker ise program boyunca gözyaşlarına hakim olamadı. Program, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan sinevizyonun gösterilmesinin ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediye verilmesiyle son buldu.

Tunceli’de 15. ayında 15 Temmuz şehitleri anıldı