Türkiye Jokey Kulübü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İş-Kur'un işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor' projesi kapsamında 13 kadın seyis adayı Veliefendi Hipodromu'nda ders başı yaptı. Kadın seyis adaylarını ilk ders gününde İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Türkiye Jokey Kulübü Genel Müdür Yardımcısı Burak Konuk ve hipodrom yetkilileri de yalnız bırakmadı. Türkiye'deki lisanslı kadın seyis sayısının arttırılmasının hedeflendiği projede kadın seyis adaylarına teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimler de verildi. Eğitime farklı meslek gruplarında yer alan kadınlar katılırken seyis adayları arasında tarih öğretmeni, iktisat fakültesi mezunu ve turizm otelcilik eğitimi alan kadınlar dikkat çekti. Kadınlar seyisliğin toplumda erkek mesleği olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederken, daha çok kadının bu sektörde yer alması gerektiğini dile getirdi.
45 gün sürecek olan eğitim boyunca kadın seyis adaylarına atın nasıl tutulacağı, yürütüleceği, temizleneceği, doğum öncesi ve sonrasında yapılacaklar gibi temel bilgilerin yanı sıra; at ırkları ve eşkal bilgisi, at anatomisi ve fizyolojisi, atlarda davranış, binicilik, veterinerlik hizmetleri ve at sağlığı, mesleki ahlak ve sorumluluk, at bakımı beslenmesi ve tımar gibi konularda eğitimler verilecek. Proje kapsamında kursiyerlerin 360 saatlik eğitim sonunda sınava girecek ve başarılı olanlar ise sertifika alacak. Seyislik lisansı almaya hak kazanan kadınlar otellerdeki atçılık bölümlerinde, atla terapi merkezinde ve hipodromlarda çalışma imkanı bulabilecek.

'Kadın seyislerimiz bir ana şefkatiyle eğitecekler'
Kadınların çok başarılı birer seyis olarak yetişeceğine inandığını ifade eden Türkiye Jokey Kulübü Genel Müdür Yardımcısı Burak Konuk, 'Şu anda 13 kadın seyisimiz eğitimlerine başladılar. Atçılığın hemen hemen her bölümünü, veterinerlikten at bakımından, beslenmesinden, binmesine, her türlü detayını öğrenecekler. Tecrübelerini geliştirerek çok başarılı birer seyis olacaklarına eminim. İnanıyoruz çünkü seyislik esasında sadece atları temizlemek değil, aynı zamanda atları eğitmektir. Dolayısıyla tay olarak hipodromlara gelen atları ilk kez bu kadın seyislerimiz bir ana şefkatiyle eğitecekler. Bu da atların performansı ve uzun vadeli kariyerleri için çok önemli. Yurt dışına baktığımızda seyislerin yüzde 80'i 90'ı ülkelere göre değişiyor ama kadınlardan oluşuyor. Bizdeyse daha yeni başlıyor kadınların sektöre girmesi' ifadelerini kullandı.

'Turizm otelcilik mezunuyum, duyunca katılıp denemek istedim'
Mesleğinin turizm otelcilik olduğunu ancak atlara olan ilgisinden dolayı seyislik eğitimine katıldığını dile getiren Suzan Akdoğan, 'Turizm otelcilik mezunuyum, cam dekorasyon işi yapıyorum. Hayvanları genelde severim çiftçi bir aileden geliyorum. Böyle bir kurs olduğunu duyunca katılıp denemek istedim. Atlar ayrı bir cins, gerçekten çok güzeller. Korkmadan yaklaşabildim şimdi güzel, seviyorum. Kadın seyis olursam tabi ilk başta kadın istihdamı açısından çok güzel bir şey. Sadece erkeğe bağlı bir iş olması güzel değildi kadınların olması daha hoş olacak' dedi.

'Öğretmenlikten ziyade burada daha iyi hissediyorum'
Çevresindeki insanların tarih öğretmeni olduğu için seyislik eğitimi almaya başladığını duyunca çok şaşırdığını söyleyen Gözde Avcı, 'Normalde tarih öğretmeniyim, seyisliğe merakımın öncesinde hayvanlara merakımdan başlamam gerekiyor. Bütün hayvanları çok seviyorum. Çocukluğumda da şuanda da evimde besliyorum ama at evimde besleyemeyeceğim bir hayvan olduğu için ona daha yakın olmanın yolu ya binmek olacaktı ya da gelip onun her şeyiyle ilgilenmek olacaktı. Tesadüfen gördüğüm bir ilan sonucunda kendimi burada buldum. Benim mesleğim öğretmenlik tam bir bayan mesleği, işimi tabi ki çok seviyorum ama benim için önemli olan insanların en çok sevdiği işi yapması. Öğretmenlikten ziyade burada daha iyi hissediyorum' şeklinde konuştu.

Kadın seyis adayları ders başı yaptı