Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yılbaşına kadar 150 bin ton fındık almasının beklendiğini belirtti.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, TMO tarafından halihazırda 60 bin ton alım gerçekleştirildiğini anımsattı.

Üreticinin fındık satışında TMO'yu tercih ettiğine dikkati çeken Karan, 90 bin ton fındığın da alıma hazır olduğunu, üreticilerin randevularını beklediğini vurguladı.

Karan, bu sezon devlet adına alım yapan TMO'nun alımlardan karlı çıkacağını savunarak, "TMO'nun yılbaşına kadar 150 bin ton fındık alması bekleniyor. Serbest piyasayı hesap etmiyoruz. Şu anda 10,50 liradan alım yapan TMO, üreticinin elinde ürün kalmayınca aldığı fındığı satışa çıkarırsa kaç liradan satar, hesabını varın siz yapın." değerlendirmesinde bulundu.

Sezonun ilk iki ayında ise TMO ve serbest piyasada rekoltenin 3'te 1'inin alınıp satıldığını aktaran Karan, şunları kaydetti:

"TMO 60 bin ton alım gerçekleştirdi. Serbest piyasada işlem gören fındık miktarı ise borsa verilerine göre ağustos ayında yaklaşık 47 bin ton. En fazla fındık arzının yaşandığı eylül ayı rakamları açıklanmamakla birlikte ortalama 70-80 bin ton olsa 200 bin ton fındık eder. Yani sezonun ilk 2-2,5 ayında rekoltenin 3'te biri alınıp satılmış durumda. Geride daha 7-8 ay gibi bir süre var. 400 bin ton fındık, Türkiye'ye yetecek mi, göreceğiz."