Samsunlu Ekonomi Uzmanı Dr. Salih Özman, Avrupa'da yapılan ve yapılması planlanan bağımsızlık referandumları sonrası artan döviz ile altın fiyatlarının son durumunu ve muhtemel hareketleri hakkında açıklamalarda bulundu. Salih Özman, İspanya ve Irak'ta yapılan, Almanya'da da yapılması planlanan bağımsızlık referandumlarının dünyadan destek almamasının, hızla yükselen altın ve döviz piyasalarını düşürdüğünü ifade etti.

'Kuzey Irak, Katalonya ve Bayvera referandumları altın fiyatlarını zıplattı'

Dünya haritasını yeniden çizdirecek referandumların altın ve döviz fiyatlarını zıplattığını ifade eden Salih Özman, 'Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlığını ilan etmesi tüm dünyada bir çalkantı oluşturmuştu. İspanya'nın Katalonya Bölgesi'nin de bağımsızlık referandumu yapmasıyla birlikte Avrupa'nın dengesi iyice şaşmıştı. Bu referandumlara dünyanın takınacağı tavır çok önemliydi. İspanya'daki referanduma 'evet' diyemeyen dünya güçleri, Irak'taki referanduma da bu yüzden 'evet' diyemediler. Bütün güçler referandum sonrasında Kuzey Irak'taki bağımsızlığı kabul etmediklerini beyan etti. Amerika'nın da bu bağımsızlığı tanımadığını söylemesi Türkiye için çok önemliydi. Dünya haritasının değişmesine etki edecek bu olaylar piyasaları da çok etkiledi. Almanya'nın Bayvera eyaletinin 'Bağımsızlık için referandum yapabiliriz' söylemleri, dünyadaki en güvenli liman olan altına yönelmeyi beraberinde getirdi. Bu hamlelerin ardından uluslararası piyasalarda bin 270 dolar civarında olan altın ONS'u, bin 310 doları bir nefeste geçti. Bundan en fazla Türkiye etkilendi. Altın fiyatları ülkemizde oldukça çok arttı. Bu süreçte TL-dolar kuru 3,85 TL'yi buldu. Bu fiyatlar şu anda 3,60 TL'den daha aşağılardaydı. Altının gramı TL bazında 157 TL'ye kadar çıktı' dedi.

'Referandumlar destek görmeyince altın fiyatları 6 lira birden düştü'

Referandumların dünyadan destek görmemesiyle altın fiyatlarının büyük bir düşüş yaşadığını söyleyen Özman, 'Şu anda TL-dolar kuru 3,60 TL'ye kadar düştü. Altın fiyatları da buna bağlı olarak bir hayli düştü. Bunda Katalonya'nın bağımsızlık fikrini askıya alması ve Avrupa'nın Irak Hükümeti'nden yana tavır göstermesinin büyük payı var. Durum böyle olunca uluslararası piyasada altının ONS'u bin 288 dolara düştü. Uluslararası piyasadaki bu düşüş Türkiye'ye de yansıyınca 157 TL olan altının gram fiyatı Türkiye'de 151 TL'ye geriledi. Yaklaşık 6 liralık bir düşüş söz konusu oldu. Bu düşüşün, normalleşme süreci devam ederse daha da devam edeceğini düşünüyorum. Irak Hükümeti, Peşmergeye karşı operasyonlar yapıyor. Peşmerge de kurşun atmadan geri çekiliyor. Bu gelişmeler bağımsızlık ilan eden bölgesel yönetimin elini daha da sıkıştıracak. Muhtemel olarak onlar da Katalanların yaptığı gibi Irak Hükümeti ile anlaşıp, bağımsızlık kararlarını askıya alacak. Eğer böyle olursa TL-dolar kuru bir miktar daha aşağı düşer. Bu da altın fiyatlarının daha da düşmesine neden olur. Şu anda 22 ayar bilezik 149 liradan satılıyor. 24 ayar altın 151 lira 60 kuruş. TL-dolar kuru 3,60 TL, TL-avro kuru 4,90 TL, çeyrek altın 252, yarım altın 504 lira ve tam altın da bin 30 TL'den satışa sunuluyor' diye konuştu.