Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya'da resmi temasları kapsamında düzenlenen İş Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Polonya arasındaki dostluğa dikkat çekti. Geniş bir heyetle gerçekleştirilen ziyaretin iki ülke ilişkilerine verilen önemi gözler önüne serdiğini kaydeden Erdoğan, 'Polonya tarafının da aynı yaklaşım içerisinde olduğunu biliyoruz. Bu toplantı vesilesiyle, Türk ve Polonyalı iş adamlarının bir araya getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün ikili görüşmelerimiz oldu, ardından heyetlerarası görüşmelerimizi ve basın toplantımızı yaptık. Şimdi de bu görkemli iş forumunda sizlerle bir aradayız. 600 yılı aşkın derin bir dostluğa sahip olduğumuz Polonya ile pek çok ortak ve tamamlayıcı özelliğimiz bulunuyor. İkili ilişkilerimiz, siyaset, savunma, güvenlik, kültür ve sanat, eğitim, ekonomik gibi tüm kritik alanları kapsıyor. Avrupa'nın iki büyük güçlü ve ekonomik performansları ile göz dolduran ülkeleri olarak aramızda kurduğumuz bu samimi dostluğun daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum' dedi.

'Polonya ekonomisi büyüdükçe hedef ve projelerinin kapsamı da büyüyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya ile Türkiye'nin benzer bir ekonomik başarı hikayesi olduğuna dikkat çekerek, 'Polonya ekonomisi büyüdükçe hedef ve projelerinin kapsamı da büyüyor. Dünya çapında tecrübeye sahip şirketlerimiz, birikimlerini sayın Başbakan tarafından bir süre önce açıklanan, merkezi hava limanı gibi alt yapı projelerinde Polonya'nın hizmetine sunmakla memnun olacaklardır. Her iki ülke iş adamlarından buna benzer potansiyelleri değerlendirmelerini ve somut projeleri bunları dönüştürmelerini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
Gelişme ve büyüme yolunda pek çok engellerle karşılaşıldığını aktaran Erdoğan, 'Geçtiğimiz yılın 15 Temmuz gecesi yaşadığımız darbe girişimi de önümüze çıkan engellerden biridir. Ordumuzun içinde yuvalanan ihanet şebekesinin demokrasimizi, bağımsızlığımızı ve geleceğimizi hedef alan darbe teşebbüsünü, 250 şehit ve 2 bin 193 gazi verme pahasına, millet olarak bastırmayı başardık. Milletimizin cesareti ve Polonya gibi kara gün dostlarımızın desteği ile üstesinden geldiğimiz bu hain saldırıdan demokrasimiz ve ekonomimiz çok daha güçlenerek çıkmıştır. Tüm olumsuzluklara rağmen ekonomimiz 2017 yılının ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde bir büyüme oranına ulaştı. Bu rakamlarla ülkemiz Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada üçüncü sıraya yükseldi. Büyüme rakamının altındaki detaylara baktığımızda, her alanda aşağı yukarı her düzeyde bir ileriye doğru gidiş olduğunu görüyoruz. İnşallah bu yılı yüzde 5'in çok üzerinde bir büyüme oranında tamamlayacağız' dedi.

'İlişkilerimizin 600'üncü yılını 2014 yılında kutladık, şimdi 603'üncü yılındayız'
İki ülke ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığını ifade eden Erdoğan, 'Türkiye'nin bölgesindeki krizleri yönetmek ve ekonomik hedefleri doğrultusunda ilerlemek birbirinin alternatifi değildir. Tam tersine Türkiye bu ikisini birlikte yapabilecek, deneyime, imkana ve kaynağa sahip bir ülkedir. Bunun için sizlerin de gördüğü gibi iş adamlarımızla dünyanın dört bir yanına gidiyor, hem siyasi ilişkilerimizi güçlendirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Aynı şekilde bölgemizdeki krizlere de aktif bir şekilde müdahale ediyor, yeni insani dramların yaşanmasının önüne geçiyoruz. Bu mücadelemizde Polonyalı dostlarımızı yanımızda görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. İki ülke olarak ilişkilerimizin 600'üncü yılını 2014 yılında kutladık, şimdi 603'üncü yılındayız. Bundan önce 2009 yılında ilişkilerimizi strateji ortaklık düzeyine çıkartmıştık. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, darbe girişiminin hemen ardından dışişleri bakanınızın ülkemizi ziyareti, bu stratejik ortaklığın ne derece salam temellere dayandığın bir kez daha göstermiştir' dedi.

'Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefini hep birlikte teminat altına almalıyız'
Türkiye- Polonya ilişkilerinin her düzeyde yoğun temaslar halinde devam ettiğini söyleyen Erdoğan, 'İlişkilerimizde yüksek sürekli danışma komitesi dahil olmak üzere her düzeyde yoğun temaslar mevcuttur. Üst düzey ziyaretlerle de stratejik ortaklığımızı sürekli yenileme ve güçlendirme çabası içindeyiz. Cumhurbaşkanı Sayın Duda'ya bu alandaki liderlik rolü konusunda ayrıca teşekkürlerimi iletmek isterim. Gün ikili ekonomik ilişkilerimizde daha yüksek hedeflere ulaşma günüdür. 2006 yılında 2.5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi, ortak gayretlerimiz sonucunda 2016 yılında 6 milyar dolara ulaştırdık. Ticaret hacmimiz 2017 yılının Ağustos ayına geldiğimizde 4 milyar doları aşmıştır. İnşallah şu an itibariyle 6 milyar dolara ulaştığımız ticaret hacminde, yaptığımız görüşmelerle önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini hep birlikte teminat altına almalıyız. Türkiye ve Polonya'nın daha iyisini, daha yükseğini yapabilecek güç ve kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz. İkili ticaret hacmini mümkün olan en kısa süre zarfında, inşallah bu hedefe ulaştırırsak, kendimize çok daha büyük hedeflere belirleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda siyasi ekonomik kültürel tüm alanlarda çok daha kapsamlı projeleri birlikte hayata geçireceğimizi ümit ediyorum. Bir sonraki iş forumda ikili ticaret hacmi hedefimiz olan 10 milyar doları aşmış olarak buluşmak dileğiyle sizlere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum' şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmalıyız”