Türkiye ile AB arasında varılan mülteci anlaşması çerçevesinde Türkiye vatandaşlarına vizesiz Avrupa hakkı tanınmasını öngören karar bugün açıklanacak.

AB Komisyonu'nun Türkiye'nin büyük ölçüde şartları karşıladığını belirterek vize muafiyeti getirilmesini tavsiye etmesi bekleniyor. Türkiye, vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 67'sini karşılıyor. Komisyon, geri kalan kritik şartların gecikmeksizin yerine getirilmesini talep edecek. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi de onay verirse haziran sonu itibariyle vizesiz Schengen hedefi gerçek olabilir.

KARAR BUGÜN AÇIKLANIYOR

Avrupa Birliği Komisyonu, aslında 1973'te kazanılmış hakkı olmasına rağmen Türkiye'nin onlarca yıldır hem siyasi hem de hukuki alanda mücadele vermek zorunda kaldığı vize muafiyeti konusundaki tarihi kararını bugün açıklıyor. Bütün göstergeler AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne girişte vize muafiyeti uygulanması ve Türkiye'nin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi önerisinde bulunacağına işaret ediyor. Türkiye, vize muafiyeti sağlanması için karşılanması gereken 72 kriterden 67'sini yerine getirdi. Komisyon, geri kalan kriterlerin gecikmeksizin yerine getirilmesi gerektiğine özel bir vurgu yapacak.