Türk Ocakları Derneği Tokat Şubesi tarafından düzenlenen 'Kadim Türk Yurdu Kerkük' konferansı Gaziosmanpaşa Lisesi Konferans Salonunda yapıldı. Konferans öncesinde Tokat Türk Ocakları Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan, Türkmeneli Kültür Derneği Kültür Müdürü - Kerkük Gazetesi Türkiye Temsilcisi Dr. Şemsettin Küzeci ile Kerkük Kaza Meclis Üyesi Cevdet Zülal basın açıklaması yaptı. Başkan Karan, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'deki Türk varlığını silmeye matuf projelere karşı açık bir tavır ortaya koyması gerektiğini söyledi. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün bozulmasının Türkiye açısından savaş sebebi olacağının ilan edilmesi gerektiğini ileri süren Başkan Karan, 'Şayet 1920'lerde varılan çözümler bozulacaksa Halep'ten Musul ve Kerkük'e uzanan Misak-ı Milli sınırları ile ilgili haklarımızın gündeme getirilmesi tarihi bir sorumluluktur' dedi.
Türkmeneli Kültür Derneği Kültür Müdürü-Kerkük Gazetesi Türkiye Temsilcisi Dr. Şemsettin Küzeci, Kuzey Irak Kürt Parlamentosunun Başkanın 2 yıldır gayri resmi bir başkanlık yaptığını ifade ederek, 'Kuzey Irak'ta Erbil'deki referandumun perde arkasında oraya PKK'nın konuşlanması, İsrail'den 2 bin Kürt Yahudi'nin getirilmesidir, ileride büyük bir Kürt devletinin yanında İsrail Devletinin kurulmasıdır. Bu gibi olayla komşu ülkeleri de harekete geçirdi. Özellikle İran, Türkiye'yi ve Rusya'yı. Dolayısıyla bu referandum gayri resmi korsan olma nedenleri anayasanın maddelerine göre ve bu gerçekler doğrultusunda yasal olmadığı ortaya çıkıyor' diye konuştu.

Kerkük'e 700 PKK'lı giriş yaptı
Kerkük Kaza Meclis Üyesi Cevdet Zülal ise Kerkük'e 2 gün önce 700 PKK'lının giriş yaptığını belirterek, 'Kerkük Cumhuriyet Caddesi'nde güç gösterisi yaptılar. Ama buna karşı da Irak ordusunun karşısında duramadılar. Allah'a şükür şimdi bugün Türkmenler 2003'e kadar olan 2003'de ümit eden varlığa tekrar kavuştular. Kerkük Türkmen Bayrağı ile süslendi, herkes şenlik içinde. Irak ordusu orada durmadı Musul'un etrafında olan tartışmalı bölgelerde orada bile Peşmergeleri dışarıya çıkarttı. Şimdi Erbil bir çember altına alınmıştır' dedi.
Zülal, Irak devleti 1926'da kurulduğunu Türkmenlerin bugüne kadar Irak devletinin çatısı altına olmak istediğini ifade ederek, 'Ama bunu da unutmayalım bizim dedelerimiz, babalarımız ve bizler, çocuklarımıza da bunu da ilettik hep Türk ordusunu bekledi onlar bugüne kadar. Yani şimdi Kerkük'te duvarlarda yazılmış 'bir gece ansızın gelebiliriz'' diye konuştu.
Basın açıklamasını ardından üniversite öğrencileri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 'Kadim Türk Yurdu Kerkük' konferansı verildi.

Kerkük Kaza Meclis Üyesi Zülal: "Türk ordusunu bekledik bugüne kadar"