Malazgirt'te yaylalara çıkan hayvan sahipleri, yaptıkları peynirleri şehre getirip satışa sunuyorlar. Yaylalarda hayvancılık yaparak elde ettikleri sütten peynir yaparak satışa sunan vatandaşlar, Malazgirt'te yerli peynirin daha çok rağbet gördüğünü söylediler. Elde edilen sütü ilkel yöntemlerle peynir yaparak satışa hazır hale getirdiklerini belirten vatandaşlar, yaylalarda otlayan hayvanlardan alınan sütle yapılan peynirin oldukça yağlı ve sağlıklı olduğunu söylediler.
Yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütü ince tülbentlerle süzen vatandaşlar, bir süre beklettikleri süte daha sonra maya atıp yaklaşık üç saat bekletiyorlar. Mayalandıktan sonra katılaşmaya başlayan sütü özel olarak yapılan torbalara doldurup yaklaşık 10 saat bekleten vatandaşlar, elde edilen peyniri bir süre dinlendirdikten sonra kilogramını 8 ile 15 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyorlar.
Yaylacılardan yaz aylarının sonlarına doğru toptan olarak peynir alan ve Malazgirt çarşı merkezinde perakende satan seyyar satıcı Alican Aydın ise, 'İlkbahar ve yaz aylarında yayalara çıkan hayvan sahipleri, orada doğal ortamda köy peyniri üretimi yapıyorlar. Bizlerde yaz ayları sonlarına doğru yaylalardan inen hayvan sahiplerinden ürettikleri peynirleri alıyoruz. Çarşı merkezine getirip satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle köy ve yaylalarda elde edilen peynirler çok yağlı ve sağlıklıdır. Daha önce sağılan sütleri makineden geçirip yağı alındıktan sonra peynir yapılıyordu ve peynir yağsız olarak satılıyordu. Şu anda makine yok ve kadınlar tamamen ilkel yöntemlerle peynir yaparak biz seyyar satıcılara getirip satıyorlar. Şehirdeki vatandaşlar da bize kışlık peynir için sipariş veriyor ve biz de toptan aldığımız peyniri bidonlara doldurup perakende olarak satıyoruz' diye konuştu.

Malazgirt peynirine yoğun ilgi