Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda fındık konusunda açıklamalarda bulundu.

Hükümetin fındık konusunda hiçbir şey yapmadığını savunan Usta, iktidarın bu konuda neden adım atmadığının araştırılması gerektiğini savundu.

ANLATMAYA GEREK YOK

Fındığın önemini anlatmaya gerek olmadığını ifade eden Usta, "Sorun var, sorunu söylüyoruz, çözüme yönelik de bir şeyler söylüyoruz, bu konuya niye kulak tıkanıyor? Hükümet ve AKP Grubu bu konuya niye kulak tıkıyor, bunu çok merak ediyorum. Bu konuyla ilgili araştırılma önergesi verilmeli" dedi.

FINDIK FİYATLARI 8 LİRA 20 KURUŞ

Meclis kürsüsünde hükümet üyelerine seslenen Usta, şu soruları yöneltti: "Bugün fındık fiyatları 8 lira 20 kuruş. Fındık üreticisi mağdur değil mi? Hiçbir önlem alınmadığına göre bir sorun yok mu? Maliyetinin altında fındık satmaktan üreticinin memnun olduğunu mu düşünüyorsunuz? Üretici bu yıl da mağdur oldu. Tek bir yabancı firma üreticinin bütün emeğini sömürdü. Buna sessiz mi kalacaksınız? Gelecek yıl bu sorunla tekrar karşılaşmamamız için ne yapmayı planlıyorsunuz? Geçmişte ne yaptınız, önümüzdeki dönemde ne yapacaksınız? Sürekli olarak on beş-yirmi yıl öncesine göre fındık fiyatlarının mukayesesi yapmanın üreticiye ne kazandırdığını düşünüyorsunuz? Diyelim ki o güne göre iyileşti ama bugün maliyetin altında, sizin açıkladığınız fındık fiyatların altında. Sizin bu tutumunuz üreticinin mağduriyetini gideriyor mu?"

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU

Fındık üretiminde, işlenmesinde, ihracatında, iç ve dış fiyat oluşumunda ve pazarlamasında ciddi yapısal sorunlar olduğunu belirten Usta, yapıcı muhalefetin bir gereği olarak bu yapısal sorunların çözümüne yönelik atılacak adımları şöyle sıraladı: "Yapılması gereken ilk şey, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması. Böylelikle emanetçilik sistemine son verilir. Piyasada tekelleşmeye fırsat verilmemeli. Bunun için de piyasaya zamanında müdahale edecek, finansal bünyesi sağlam bir ihtisas kurumu olmalı.
Üreticinin örgütlenmesi sağlanmalı. Fındıkta fiyat garantisi verilmeli ve fındık fiyatları, sezon açılmadan önce açıklanmalı. Fındıkta verimliliği artıracak tedbirler alınmalı. Bu anlamda, fındık alanlarının gençleştirilmesi ve küf gibi hastalıklarla etkin mücadele için tedbirler alınmalı. Kontrolsüz fındık dikimine müsaade edilmemeli. Karadeniz Bölgesi'nde fındığı işleyecek yatırımlar teşvik edilmeli. Böylece fındığın katma değeri artırılarak daha fazla ihracat geliri ve istihdam sağlanacaktır.

Son olarak da ihracat fiyatlarının ülkemizde belirlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır."

Usta, fındıkla ilgili partisinin en son 5 Ekim'de grup önerisi verdiğini ancak önerinin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini de sözlerine ekledi.