Ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Hasan Aslan, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali İçbay hazır bulundu. Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybıha konuşmasında, Çanakkale'ye ilk defa geldiğini, doğal ve tarihi güzellikleri ile Çanakkale'nin çok güzel bir yer olduğunu, insanların misafirperverliğine hayran kaldığını belirtti ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin eğitim kalitesi ve öğrenci sayısı açısından eşsiz bir üniversite olduğunun altını çizdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Ukrayna'daki üniversiteler arasında ikili işbirliklerini geliştirmeyi çok istediklerini ve bunun için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildiren Büyükelçi Andrii Sybıha,'Geçtiğimiz dönemde ikili işbirliklerimizi stratejik ortaklık boyutuna çıkarabildik ve bunu somut projelerle doldurmaya çalışıyoruz. Özellikle eğitim alanında ikili işbirliklerimiz aktif bir şekilde gelişiyor. Öte yandan ziyaretimizin diğer bir sebebi de sadece devletlerarası değil halklarımızın arasında da ilişkilerimizi geliştirmek istememiz. Bu bağlamda ortak tarihimiz bizi birbirimize yakınlaştırıyor. Uzun yıllara dayalı ortak geçmişimiz, dinamik şekilde gelişen bugünümüz var. Mevlana'nın dediği gibi 'aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlardır' daha iyi anlaşanlar. Tekrar etmek istiyorum. ÇOMÜ ile Ukrayna'daki üniversiteler arasındaki işbirliklerini geliştirmek istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapacağız. Hizmetinizdeyiz. Hem öğrenci sayını artırmak istiyoruz hem de kalite olarak bu işbirliklerini daha da geliştirmek için çalışacağız' dedi.
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybıha'yı, İstanbul Başkonsolosu Aleksandr Vitaliyovych ve Çanakkale Fahri Başkonsolosu Mehmet Işık'ı ÇOMÜ'de ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet ve onur duyduğunu belirterek, 'Bu bizim için bir ilk. Ukrayna Büyükelçisini, Başkonsolosunu ÇOMÜ'nün 25 yıllık tarihinde ilk kez ağırlıyoruz. Bu anlamda çok özel bir gün' dedi.
Ukrayna Odessa Mechnikov Üniversitesi ile çok yakın bir ilişki geliştirdiklerini, orada yapılan sempozyuma çok sayıda ÇOMÜ'lü akademisyenin katıldığını ve gelinen noktada Mechnikov Üniversitesi ile ortak bir yüksek lisans programı açmaya karar verdiklerinin bilgisini veren Rektör Acer, 'Biz sadece aynı bölgedeki iki ülke değiliz, aynı zamanda çok yakın bir tarihi geçmişe sahibiz. Uzun bir süre aynı tarihi geçmişi paylaşmışız. Bu sebepten dolayı Ukrayna'da halkın bize yaklaşımı çok sıcak. Bu sıcak dostluk ilişkilerimizin yanı sıra Ukrayna Odessa Mechnikov Üniversitesi ile akademik ve bilimsel işbirlikleri geliştirdik. Bu işbirliklerinde geldiğimiz noktada Mechnikov Üniversitesi ile ortak bir yüksek lisans programı açmaya karar verdik. 'Doğu Avrupa Çalışmaları' adını taşıyan program sayesinde bizim öğrencilerimiz Mechnikov Üniversitesi'ne gidecek, oradaki öğrenciler de üniversitemize gelecek ve belli bir dönem çalışacaklar. Hazırlıkları üniversitemizdeki ilgili enstitü yaptı ve çok yakın bir tarihte YÖK'e onay için göndereceğiz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde ortak bir yüksek lisans programımız olacak' dedi.
Türkiye'de Ukrayna'dan yaklaşık 600 öğrencinin üniversite eğitimi aldığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Acer, 'ÇOMÜ uluslararası öğrenci sayısını hızla artırmaya çalışıyor. Bundan 2 yıl öncesine göre uluslararası öğrenci sayısını 2 katına çıkardık. Şuan 1000'in üzerinde öğrencimiz var. Ukrayna'dan daha fazla öğrencinin üniversitemizde olmasını arzu ediyoruz. Onlara iyi bir eğitim sunabilecek bir alt yapıya sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Sayın Büyükelçiden beklentimiz bunun için gerekli desteği sunmasıdır' dedi.
Rektör Acer, Büyükelçi Andrii Sybıha'ya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde uluslararası öğrenciler ile ilgili yapılan çalışmalar ve verilen destekler hakkında da bilgiler verdi.
Karşılıklı hediye takdiminin ardından Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybıha ve beraberindekiler ÇOMÜ Kütüphanesi ve Piri Reis Deniz Müzesini gezdi.

ÇOMÜ ve Ukrayna Arasındaki İşbirliği Güçleniyor