Salıpazarı Kaymakamlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliği ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde (KTAE) çiftçilere kaba yem bitkileri konusunda eğitim verildi. Eğitim toplantısında enstitü uzmanları, tarımsal ve hayvansal üretim yapan 16 çiftçiye kaba yem bitkisi yetiştiriciliği, verimi, üretim yöntemleri, hasadı, yetiştirilme sırasında yapılacak işlemler ile tescil ettirilecek yeni bir tohum çeşidiyle ilgili de bilgiler verdi.

Eğitimin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan bin 500 ton sertifikalı Macar fiği tohumu çiftçilere dağıtıldı. Dağıtım törenine Salıpazarı Kaymamanı Hilal Küsmez Günaydın, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, Salıpazarı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Niyazi Özdal, Çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Tohum dağıtımıyla ilgili bilgi veren Salıpazarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Niyazi Özdal, çiftçi verilen eğitimi önemsediklerini kaydetti. Yem bitkisi konusunda Samsun Büyükşehir Belediyesine talepte bulunduklarını ifade eden Özdal, 'Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız, yaptığımız talebi geri çevirmedi. Onlar sayesinde ilçemizde ilk defa Macar fiği tohumu dağıtıyoruz ve ekimini gerçekleştireceğiz. Oba köylerimizde yaklaşık bin dekarlık ekiliş alanımız var. Bu tohumları orada değerlendireceğiz. Bu sene ekip farkındalık oluşturmak adına nasıl bir verim ile karşılaşacağımızı görmek istiyoruz. 16 çiftçimize dağıtımını gerçekleştirdik. İnşallah hasat döneminde tekrar gözlemleyeceğiz. Bizim çiftçimiz çok bilinçli. 10 bin dönüm düz tarım arazimiz var. Yem bitkisi ekiyoruz. Her yıl da kalite giderek artıyor. İlçemiz hayvancılığına faydalı olmasını temenni ediyorum. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum' dedi.

İKİNCİ ÇİLEK SERASI KURULACAK

İlçeye daha önce Büyükşehir Belediyesi desteği ile kurdukları 208 metrelik çilek serasında çiftçilerin büyük verim aldığına da değinen ilçe müdürü Niyazi Özdal, 'Büyükşehir Belediyemiz daha önce çilek serası konusunda destek oldu. Boru sistemiyle ürettik. 208 metrekare sera yaptık. Çiftçimiz ondan da düzgün ürün almaya başladı. Çilek için ikinci bir sera kuracağız. İkinci ürün olarak da silajlık mısır yapıyoruz. Destek alırsak üreticilerimize mısır tohumu da dağıtarak onları desteklemek istiyoruz' ifadelerini kullandı.