Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türkiye'nen sağlık turizminde Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya bölgesinin merkezi olacağını belirterek, "Bu çerçevede medikal sağlık turist sayısını yılda 1,5 milyon, termal sağlık turist sayısını yılda 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

HEDEFE ULAŞILACAK

Sağlık Bakanı Demircan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplantı Salonu'nda "Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolü"nü imzaladı. Bakan Demircan, törende yaptığı konuşmada, "Sağlıkta dönüşüm reformlarını, sağlıkta gelişim ve kalite dönemiyle yeni bir faza taşıdık. Gerek altyapı gerekse insan kaynağı açısından dünyanın sayılı sağlık merkezlerine sahip bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Sağlık, Yeni Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olacaktır. Dünyanın en modern kampüs hastanelerini hizmete açtık. Yozgat, Isparta, Mersin ve Adana'da hastanelerin hizmet vermeye başladı. Şehir hastanelerinin tamamı hizmet vermeye başladığında sağlık turizminin de belirlenen hedeflere ulaşacağız. 2023 hedefimiz, sağlık turizminde dünyanın ilk 2 ülkesi arasında yer almaktır. Sağlık turizminde Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya bölgesinin merkezi olacağız. Bu çerçevede medikal sağlık turist sayısını yılda 1,5 milyon, termal sağlık turist sayısını yılda 1 milyon kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Sağlık sisteminin geliştirilmesi amacıyla halihazırda 23 ülkeye sağlık alanında eğitim, tanıtım ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu hizmetleri sunduğumuz ülke sayısını 35'e çıkaracağız' ifadelerini kullandı.

GÜCÜMÜZ ARTACAK

Yapısal düzenlemelerin de hızla hayata geçirileceğini anlatan Demircan, gelecek günlerde yasa çalışmasını TBMM'ye göndereceklerine vurgulayarak şunları dedi:
'Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı hakkında yönetmelik çalışmalarını da tamamlandık. Yönetmelik çerçevesinde sağlık turizmi alanında hizmet vermek isteyen sağlık kuruluşlarının da yetkilendirilecek. Uluslararası hastaların hizmet alma süreçlerini kolaylaştırmak adına çağrı merkezi oluşturduk. "0 850 288 38 38 numaralı çağrı merkezimiz 7 gün, 24 saat esasıyla 6 dilde, İngilizce, Rusça, Fransızca, Arapça, Almanca ve Farsça hizmet vermektedir. Türk Hava Yolları ile uluslararası toplantı ve uçuşlarda dağıtılmak üzere broşür dağıtımı iş birliği yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da aktif destek vermesiyle sağlık turizmindeki gücümüzü katbekat artıracağız. 40'ı aşkın ülkedeki kültür ve tanıtma müşavirliklerinin sağlık turizminin tanıtımına vereceği destekle 2023 hedeflerimizi kolaylıkla yakalayacağımıza inanıyorum."

ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş ise, önümüzdeki dönemde Türkiye turizmi bakımından iki önemli stratejik adımın atılmasını önemli bulduğu belirterek,

"Bunlardan bir tanesi pazarların çeşitlendirilmesi. Bildiğimiz üzere Avrupalı turistler ve Rus turistler dışında Türkiye'nin özellikle dünya nüfusunu barındıran ülkelere açılması, yeni güçlü orta sınıflara sahip olan ülkelere Türkiye'nin turizm potansiyelini artıracak çalışmalar yapılması, önemli stratejilerimizden birisi. Bir diğeri ise bugünkü imza konusuyla ilgili olan alandır. Türkiye sadece deniz ve güneş turizmin ötesinde, büyük kabiliyeti olan, turizm potansiyeli olan bir ülkedir. Bunlardan bir tanesi de sağlık turizmidir. Türkiye'nin sağlık alanında gelmiş olduğu potansiyeli göz önünde bulundurursak, sağlık alanında yapılacak iş birliğinin Türkiye turizmine büyük bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz."